Εντονη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη η επιμονή της ενεργειακής κρίσης που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και κόβει σημαντικό μέρος της ανάπτυξης.
Η αποτυχία των κεντρικών τραπεζιτών σε παγκόσμιο επίπεδο να προβλέψουν την διατήρηση του επιπέδου τιμών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα επί μακρόν έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύεται το ύψος της ανάπτυξης.
Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι όσοι σήμερα διαχειρίζονται τις τύχες των κεντρικών τραπεζών, δεν έχουν ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν και αυτό διότι πρόβλημα πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία έχει να ανακύψει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, που κανένας εκ των σημερινών επικεφαλής κεντρικών τραπεζών δεν είχε θέση ευθύνης και ως εκ τούτου δεν έχει διαχειριστεί κρίσεις.
Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση
Η αλήθεια είναι ότι για την σημερινή κατάσταση οι κεντρικές τράπεζες φέρουν ένα σημαντικό μέρος ευθύνης, αφού όταν μπορούσαν να δράσουν αποτελεσματικά δεν το έπραξαν θεωρώντας ότι «μπόρα είναι και θα περάσει». Και οι αναλυτές σημειώνουν ότι υπήρχαν απτά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά από πέρυσι τέτοιο καιρό και δεν προχώρησαν στην ανάληψη δράσης.
Σήμερα ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να γίνει συνήθεια, είναι ορατός όσο ποτέ και για αυτό σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη αναζητούν λύσεις, ώστε να καμφθεί το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα να έχει αρχίσει να φθίνει εντός του έτους.
Ήδη πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, το δεύτερο 3μηνο του έτους, να υπάρχει ύφεση στην Ευρωζώνη. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και στην Ελλάδα, αλλά είναι νωρίς ακόμη να υπάρξουν αξιόπιστες ενδείξεις.
Σε ότι αφορά το σύνολο του έτους, οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις είναι ότι ναι μεν θα είναι η ανάπτυξη χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, ωστόσο θα διατηρηθεί με θετικό πρόσημο. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το αποτέλεσμα. Ειδικά μάλιστα εάν ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να δείξουν διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Το «κρυφό όπλο» της Ελλάδος
Η Ελλάδα σε αντίθεση με τους ευρωπαίους έχει ένα κρυφό όπλο, που δεν είναι άλλο, από τον τουρισμό. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η διάθεση για ταξίδια υπερισχύει, των προβλημάτων και της ανασφάλειας που φέρνει το υψηλό κόστος ζωής και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αν τελικά επαληθευτούν οι σημερινές προβλέψεις και τελικά επιτευχθεί ο ευσεβής πόθος, οι τουριστικές εισπράξεις να ξεπεράσουν αυτές του 2019, τότε είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών στην ανάπτυξη που φέρνουν πληθωρισμός και πόλεμος.
Η τελική τάση πάντως θα κριθεί από πολλά πράγματα, όπως η εξέλιξη του πολέμου, η πορεία των ενεργειακών τιμών, οι κρατήσεις στον τουρισμό και βέβαια το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση της Ευρώπης στην ακρίβεια και την Ρωσία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!