Νέα
  • ΓΔ: 1406.2 +0.33%
  • Τζίρος: 203,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια - Δεν αναμένονται διαταραχές με το φυσικό αέριο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΚΕΡΤΣΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Το τρίτο 10ημερο του Μαΐου πρόκειται να γίνουν οι επόμενες πληρωμές της χώρας μας προς την Gazprom, ενώ η ενεργειακή επάρκεια είναι διασφαλισμένη και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της Ελλάδας.

Αυτά τονίστηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι αποφάσεις της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες για το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ τονίστηκε πως η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής, καθώς το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει χρόνο μέχρι τις 20 Μαίου ώστε να αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει, καθώς στα τέλη Μαίου λήγει η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom. Η εν λόγω πληρωμή αφορά το φυσικό αέριο του Απριλίου, την πρώτη παράδοση που εμπίπτει στο διάταγμα Πούτιν, το οποίο ισχύει από την 1η Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει οι πληρωμές να θεωρούνται ολοκληρωμένες με την κατάθεση των ευρώ και πριν την μετατροπή τους σε ρούβλια. Αντίθετα, το διάταγμα Πούτιν που έχει ισχύ από 1η Απριλίου προβλέπει ολοκλήρωση της πληρωμής μετά την μετατροπή του ποσού σε ρούβλια.

Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν στην «Η» πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή γραμμή που θα χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα. Μέχρι στιγμής πάντως η κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αναζητείται, καθώς αν ισχύει το δημοσιεύμα του Bloomberg, τότε είναι εμφανές πως η κάθε χώρα προχωρά λίγο - πολύ μόνη της ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησης που έχει από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. 

Στο τραπέζι της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης έπεσε και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ενέργειας: 

  1. Εξασφάλιση περισσότερων φορτίων LNG 
  2. Ενίσχυση της Ρεβυθούσας με extra πλωτή δεξαμενή - μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να λειτουργεί το νέο FSU
  3. Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ - Πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο τεχνικά, καθώς χρειάζονται προσαρμογές και στον αγωγό αλλά και στο Αζερμπαιτζάν 
  4. Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη - Είναι η βασική εναλλακτική της Ελλάδας 
  5. Λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel

Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεγάλο 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μικρό, καθώς η χώρα μας εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ήταν μέχρι πρόσφατα κοντά στο 40%, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω της άνοιξης που ρίχνει την ζήτηση αυξάνοντας ταυτόχρονα την δυναμική των ΑΠΕ έχει πέσει κάτω από 30%. 

Ειδικότερα για σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει ως εξής: 

  • ΑΠΕ: 32,20%
  • Εισαγωγές: 30,19%
  • Φυσικό αέριο: 23,63%
  • Λιγνίτης: 7,43%
  • Υδροηλεκτρικά: 2,58%

Καθώς οι ανάγκες για θέρμανση εξασθενούν, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και καθώς η χώρα μας δεν έχει βαριά βιομηχανία, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας είναι η ηλεκτροπαραγωγή.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, καθώς η τουριστική σεζόν μόλις ξεκινά και το καλοκαίρι η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του τουρισμού και λόγω των αυξημένων αναγκών για ψύξη μέσω κλιματιστικών, που στο σύνολο τους λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στην θέρμανση υπάρχει διαφοροποίηση καυσίμου καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλοι φυσικό αέριο ενώ κάποιοι ηλεκτρικό ρεύμα.  

Με τον πληθυσμό της χώρας αυξημένο κατά 100% και πλέον με τον τουρισμό και τις ανάγκες για κλιματισμό στο φουλ, ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες αν δεν λειτουργήσουν επαρκώς οι εναλλακτικές πηγές. 

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν συνυπολογίσει κανείς πως από την Ρωσία προμηθευόμαστε σχεδόν το μισό αέριο που χρειαζόμαστε, για την ακρίβεια το 39%.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα προς την Γερμανία και την Ιταλία, που είναι δύο μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης με σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. 

Οικονόμου: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας στον εφοδιασμό

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ρ/σ ”Σκάι 100,3” ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ετοιμότητα για κάθε πιθανή εξέλιξη.

«Είμαστε από καιρό προετοιμασμένοι ν' αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη. Για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα ασφάλειας στον εφοδιασμό. Υπάρχει ομαλή ροή εφοδιασμού. Η χώρα έχει συμβόλαια προμήθειας, και το Δημόσιο και οι ιδιώτες, με την Gazprom, που λήγουν στο τέλος του 2026. Είναι αρκετά πιο μακροχρόνια τα συμβόλαιά μας, δηλαδή, από εκείνα των χωρών που παρατηρήθηκε το πρόβλημα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι διαδικασίες που ίσχυαν σε ομαλές περιόδους, θα εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα.

Έχουμε επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας. Πρώτα απ' όλα, τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα. Πήγε εκεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε, για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεύτερον, την αύξηση της προμήθειας LNG. Ήδη οι πάροχοι, ο μεγαλύτερος, η ΔΕΠΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πάροχοι, όσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα, διερευνούν κάθε δυνατότητα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:

«Είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ' αυτόν τον εκβιασμό, σ' αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά. Όταν πρωτοδιατύπωσε την απειλή ο Πρόεδρος Πούτιν, το υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΠΑ, έχουν επεξεργαστεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση και ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, τα φορτία LNG, την παραγωγής ρεύματος από μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ, την αύξηση των εφεδρειών του λιγνίτη.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν διαφαίνεται κάτι που θα μας οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα. Θα αντισταθμίσουμε την απώλεια που θα έχουμε από άλλες εναλλακτικές πηγές τόσο με LNG, όσο και με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα έχει και οικονομικές συνέπειες. Γι' αυτό και έγκαιρα και γρήγορα λαμβάνουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Τώρα, από κει και πέρα όμως, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι αυτά τα φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα πράγματα.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν η Ρωσία μας κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20, 21/5, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Στόχος μας είναι να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός στο διηνεκές. Όχι μόνο για έναν ή για δύο μήνες. Προσπαθούμε να έχουμε εναλλακτικές πηγές, έτσι ώστε να συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στους θερινούς μήνες για την τουριστική περίοδο, να μην έχουμε διακοπές και να μην έχουμε προβλήματα στη λειτουργία μας. Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε. Μέσα σε αυτήν την εκρηκτική συγκυρία κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ