H τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκε έως 17% σήμερα καθώς η εταιρεία διαχείρισης του πολωνικού δικτύου αερίου ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για πιθανή περικοπή των ροών.
Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν στα 98,50 ευρώ.
Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία
Η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία μέσω της σύμβασης για μεταφορά του μέσω του αγωγού Yamal, σύμφωνα με το site Onet.pl, που επικαλείτο πολωνικές κυβερνητικές πηγές.
Το site ανέφερε ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από τη μεγαλύτερη πολωνική εταιρεία αερίου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Ρωσία, Θανάση Αυγερινό, η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στη Ρωσία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.
Η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες την πληρωμή του φυσικού αερίου που παίρνουν από την Gazprom σε ρούβλια και σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επενέλαβε ότι η Gazprom προωθεί το σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η κορυφαία ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, Rosneft, η οποία ζήτησε 100% προπληρωμή σε ρούβλια για διυλισμένα προϊόντα παράδοσης εντός του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Δεν μπόρεσε να πουλήσει αργό την περασμένη εβδομάδα
Την περασμένη εβδομάδα, η Rosneft πρόσφερε 6,5 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου για παράδοση τον Μάιο – Ιούνιο, ζητώντας για πρώτη φορά πλήρη προπληρωμή σε ρούβλια. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κάνει καμία πώληση καθώς οι όροι αποδείχτηκαν δύσκολο να ικανοποιηθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Παρά ταύτα, η Rosneft απαίτησε τους ίδιους όρους για τα πετρελαϊκά προϊόντα της.
Η ρωσική εταιρεία έδωσε επίσης την επιλογή στους πελάτες της, αν δεν είναι δυνατό να πληρώσουν σε ρούβλια, να κάνουν την πληρωμή σε άλλα νομίσματα – όπως το ευρώ, το δολάριο, το κινεζικό γουάν, το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την τουρκική λίρα. Οι επιλογές αυτές, ωστόσο, θα υπόκεινται σε διαπραγμάτευση και η Rosneft θα μπορούσε να μη τις δεχθεί.
Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!