Nέα μέτρα στήριξης, πέρα από την παρέμβαση που ετοιμάζεται στα τιμολόγια ρεύματος, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την πρωτοφανή ακρίβεια.
Το οικονομικό επιτελείο μελετά τα σενάρια της καταβολής μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ ή εναλλακτικά της χορήγησης μιας κάρτας τροφίμων στο πρότυπο της κάρτας καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για δύο στοχευμένα μέτρα που εντάσσονται στη φιλοσοφία της κυβέρνησης για μέτρα που θα δώσουν μια σχετική ανάσα σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Το σενάριο της κάρτας τροφίμων
Με δεδομένο ότι το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει ασήκωτο και έχει απομακρυνθεί το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, το σενάριο της κάρτας τροφίμων συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες υλοποίησης από τη στιγμή που βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θα μπορούν να εκδίδουν μια κάρτα τροφίμων και να την εξαργυρώνουν με αγορές από τα σούπερ μάρκετ. Θα υπάρξουν εισοδηματικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με την κάρτα καυσίμων, ενώ η διαδικασία για την έκδοση της κάρτας θα είναι αντίστοιχη με αυτή που θα ακολουθηθεί για τα καύσιμα.
Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πολύ πιθανό έως και τον Ιούνιο να ακολουθήσει η χορήγηση μιας ακόμη επιταγής ακρίβειας στις ίδιες ομάδες που θα λάβουν την ενίσχυση την προσεχή εβδομάδα. Δηλαδή θα τη λάβουν 1,7 εκατ. δικαιούχοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.
Παράλληλα, στη φαρέτρα των κυβερνητικών μέτρων περιλαμβάνεται και η επέκταση της επιδότησης για πετρέλαιο κίνησης και τον μήνα Μάιο. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση της επιδότησης καυσίμων. Ποια μέτρα θα υλοποιηθούν τελικά, είναι άμεση συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου που θα εξασφαλιστεί και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Τσουνάμι ακρίβειας
Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο αναμένεται να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου οι καταναλωτές. Αυτές τις ημέρες αποστέλλονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, από τις βιομηχανίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις, ανατιμημένα τιμολόγια σε δεκάδες βασικά αγαθά, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%.
Αυτό όμως που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά είναι το πλήθος των ανατιμήσεων στα ίδια προϊόντα μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ηλιέλαιου, το οποίο στις 11 Μαρτίου ανατιμήθηκε σε ποσοστό 12%, τέσσερις ημέρες αργότερα (στις 15 Μαρτίου) αυξήθηκε και πάλι η τιμή του σε ποσοστό 30%, ενώ πριν από λίγες ημέρες (στις 5 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ανατίμηση της τάξης του 16%. Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα το συγκεκριμένο ηλιέλαιο ανατιμήθηκε συνολικά σε ποσοστό 58%.
Λίστα με τις ανατιμήσεις προϊόντων
Τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:
- σπορέλαια 50%,
- παγωτά έως 45%,
- ζάχαρη 40%,
- αραβοσιτέλαιο έως 35%,
- τυρί έως 30%,
- αλεύρι έως 25%,
- μαργαρίνες, ελαιόλαδο, χοιρινό κρέας, κρουασάν, μαρμελάδες, φύλλο για πίτες, πραλίνα 20%,
- ρύζι και χύμα όσπρια έως 20%,
- αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά έως 16%,
- παξιμάδια έως 15%,
- λουκάνικα 14%,
- φυτίνη 13%,
- καφές 13%,
- αυγά 13%,
- τσάι και φρέσκοι χυμοί έως 12%,
- χαρτικά 11%,
- συσκευασμένο ψωμί 10%,
- απορρυπαντικά, μπισκότα και κατεψυγμένα σφολιατοειδή 8%,
- αλλαντικά 7%,
- σαλάτες έως 6%,
- αλάτι 5%,
- κονσέρβες, δημητριακά, γιαούρτια και βούτυρα 5%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και όχι για το σύνολο των προϊόντων. Σχεδόν όμως όλα τα προϊόντα των συγκριμένων κατηγοριών έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!