Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα στάδια και η σημασία του έργου

Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση της επένδυσης για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Σήμερα και αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις των επικεφαλής των Διαχειριστών των δύο χωρών, του Μάνου Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ και της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), Sabah Mohamed Mashaly, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη.

Θα αυξήσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου ουσιαστικά θα συνδέει την Ευρώπη με την Αίγυπτο και με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Ευρώπη, αφού ταυτόχρονα αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και τις οδεύσεις εφοδιασμού σε ενέργεια και αφορά πράσινη ενέργεια.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη διά ζώσης σύσκεψη μεταξύ των διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και του EETC, θέτοντας τις βάσεις στη συνεργασία που έχουν ξεκινήσει οι δύο πλευρές τον τελευταίο χρόνο για την προετοιμασία του μεγάλου ενεργειακού έργου.

Το αμέσως επόμενο βήμα στη συνεργασία των δύο Διαχειριστών είναι η ανάθεση της Μελέτης Σκοπιμότητας σε κορυφαία διεθνώς συμβουλευτική εταιρεία κοινής αποδοχής.

Οπως έχουν συμφωνήσει οι δύο Διαχειριστές, θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του Ομίλου Κοπελούζου. Για το GREGY Interconnector, όπως ονομάζεται το έργο του Copelouzos Group, έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον χρηματοδότησης από ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ και άμεσα θα προχωρήσουν οι μελέτες και η αδειοδοτική και χρηματοδοτική «ωρίμανση» του έργου.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η ένταξη του έργου στα PCI, στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα του εξασφαλίσει χρηματοδότηση ως 50%. Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και μετοχικά στη νέα διασύνδεση.

►Διαβάστε και: ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση με EETC για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Με την ολοκλήρωση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει έναν χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές.

Το έργο, για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του 2023 και να ολοκληρωθεί 2,5 χρόνια μετά, αφορά την κατασκευή καλωδίου διασύνδεσης χωρητικότητας 3GW, που θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, για την προμήθεια πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.

Οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Από το 2018 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διαδρομή και βήμα-βήμα το σχέδιο προχωρά προς υλοποίηση. Ειδικότερα, έχει γίνει η Προκαταρκτική Τεχνική Μελέτη και έχει υποβληθεί στις αιγυπτιακές κρατικές αρχές, εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη, έγινε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Elica και της αιγυπτιακής Egyptian Electricity Holding Company, εγκρίθηκαν οι αναθεωρημένες τεχνικές μελέτες, έγιναν 4 εκδόσεις της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας και ελήφθησαν αποφάσεις για τη διαδρομή του καλωδίου και άλλες παραμέτρους της διασύνδεσης.

Τώρα οι μελέτες συνεχίζονται και αναμένεται η ένταξη στα έργα PCI ώστε να προχωρήσει η λήψη επενδυτικής απόφασης και να κλείσει το σχήμα χρηματοδότησης επενδυτών και τραπεζών. Τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο CEOs και συστάθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της νέας διεθνούς διασύνδεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Διαχειριστές έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης καθώς και Σύμφωνο Συνεργασίας για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας.

Η κοινή ομάδα εργασίας έχει ετοιμάσει τα προπαρασκευαστικά έγγραφα (Scope of Work και Agreement on Terms of Reference for a Feasibility Study) που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα καθορίσει τη βέλτιστη τεχνικο-οικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης.

►Διαβάστε και: Ενέργεια: Αντίστροφη μέτρηση για τα έργα αποθήκευσης - Διαγωνισμοί και χρονοδιάγραμμα

Ενδεικτική της επιταχυνόμενης συνεργασίας των δύο χωρών είναι και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom και της Telecom Egypt, με αντικείμενο την εξέταση λύσεων για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τα οφέλη της νέας διασύνδεσης

Η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στους διεθνείς ενεργειακούς χάρτες και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο σε διακρατικό όσο και σε διηπειρωτικό επίπεδο.

Επιπλέον, το νέο έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά:

  • στη μείωση του ενεργειακού κόστους,
  • στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
  • στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη των στόχων τού «Fit for 55»,
  • στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ