Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα SAFE: Μειώθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών σε επιχειρήσεις - Οι αιτίες

Πηγή: Pixabay

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης καθυστερήσεων στις πληρωμές και ειδικότερα όσον αφορά εκείνες που είχαν περιστασιακό χαρακτήρα αναφέρουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας SAFE (Survey on the Access to Finance of Enterprises) που παρουσιάζεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία. 

Το γεγονός αντανακλά την αποτελεσματικότητα των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, που συνέβαλαν στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας.

Καθυστερήσεις πληρωμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές σε καθυστέρηση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ειδικά (ad hoc) ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα τις πληρωμές σε καθυστέρηση, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν οι καθυστερήσεις πληρωμών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Τα συγκεκριμένα ειδικά ερωτήματα επαναλαμβάνονται ετησίως και αφορούν μόνο την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021 (περίοδος «Α»). Υπενθυμίζεται ότι η πανευρωπαϊκή έρευνα SAFE επαναλαμβάνεται ανά εξαμηνιαίες τακτές χρονικές περιόδους (Οκτώβριος-Μάρτιος και Απρίλιος-Σεπτέμβριος).

Οι δύο τελευταίες επαναλήψεις της έρευνας SAFE διεξήχθησαν στις περιόδους Οκτωβρίου 2020-Μαρτίου 2021 (η περίοδος αναφέρεται ως «2020Β») και Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021 (η περίοδος αναφέρεται ως «2021Α»).

Η ανάλυση της εξέλιξης των πληρωμών σε καθυστέρηση, όπως σημειώνεται, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν κρίσιμες αποφάσεις της επιχείρησης που αφορούν τις επενδύσεις ή τις νέες προσλήψεις και τις πληρωμές προς προμηθευτές. Οι πληρωμές που αναμένονται από μια επιχείρηση αλλά καθυστερούν μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αναγκών της για εξωτερική χρηματοδότηση και να επηρεάσουν την ικανότητα αποπληρωμής δανείων εκ μέρους της επιχείρησης, καθώς και την παραγωγική διαδικασία ή τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Σημειώνεται ότι πληρωμές σε καθυστέρηση είναι εκείνες που δεν πραγματοποιούνται εντός της συμβατικής ή νόμιμης προθεσμίας πληρωμής, εκτός εάν ο οφειλέτης δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση, ενώ ο πιστωτής έχει εκπληρώσει όλες τις νόμιμες και συμβατικές του υποχρεώσεις

Στην πλέον πρόσφατη επανάληψη της έρευνας ανέφεραν μείωση της συχνότητας εμφάνισης καθυστερήσεων στις πληρωμές, και ειδικότερα όσον αφορά εκείνες που είχαν περιστασιακό χαρακτήρα.

Μετά την προσωρινή επιδείνωση που παρατηρήθηκε με την έναρξη της πανδημίας, στην πλέον πρόσφατη επανάληψη της έρευνας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν σημαντική μείωση των προβλημάτων που οφείλονται στις περιστασιακές καθυστερήσεις πληρωμών (2021Α: 15%, έναντι 2020Α: 37% και 2019Α: 32%). Ταυτόχρονα, ανέφεραν μείωση και στις τακτικά εμφανιζόμενες πληρωμές σε καθυστέρηση (2021Α: 22%, έναντι 2020Α: 26% και 2019Α: 30%).

Tι ανέφεραν οι μεγάλες επιχειρήσεις

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέφεραν σημαντική μείωση στην εμφάνιση περιστασιακών καθυστερήσεων στις πληρωμές (2021Α: 15%, έναντι 2020Α: 37% και 2019Α: 40%), ενώ ταυτόχρονα σε μικρότερο βαθμό μειώθηκαν και οι τακτικά εμφανιζόμενες πληρωμές σε καθυστέρηση (2021Α: 22%, έναντι 2020Α: 26% και 2019Α: 26%).

Επιπρόσθετα, τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι οι πληρωμές σε καθυστέρηση επέδρασαν αρνητικά στις πληρωμές τους προς προμηθευτές (2021Α: 45%, έναντι 2020Α: 58% και 2019Α: 48%), καθώς και στις αποφάσεις τους για επενδύσεις ή νέες προσλήψεις (2021Α: 44%, έναντι 2020Α: 54% και 2019Α: 48%).

Ομοίως, μικρότερο ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι οι πληρωμές σε καθυστέρηση επιδείνωσαν την ικανότητά τους να εκπληρώσουν ομαλά τις δανειακές τους υποχρεώσεις ή ότι αύξησαν τις ανάγκες τους για χρηματοδότηση (2021Α: 31%, έναντι 2020Α: 40% και 2019Α: 34%).

Ταυτόχρονα, λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι οι πληρωμές σε καθυστέρηση επηρέασαν αρνητικά την παραγωγική διαδικασία ή τις λοιπές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (2021Α: 42%, έναντι 2020Α: 46% και 2019Α: 36%).

Όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, μικρότερο ήταν το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν ότι οι πληρωμές σε καθυστέρηση που τους οφείλονται επηρέασαν αρνητικά τις πληρωμές προς προμηθευτές (2021Α: 16%, έναντι 2020Α: 46% και 2019Α: 74%), καθώς και τις αποφάσεις τους για επενδύσεις ή νέες προσλήψεις (2021Α: 25%, έναντι 2020Α: 31% και 2019Α: 30%).

Το πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού 

Αντίθετα, τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι, πιθανότατα λόγω των ευρύτερων επιχειρηματικών δικτύων τους, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν περισσότερο από διαταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της παρατηρούμενης οικονομικής ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, κάποιες αρνητικές επιπτώσεις είναι περισσότερο επίμονες για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς στην πλέον πρόσφατη επανάληψη της έρευνας αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν ότι οι πληρωμές σε καθυστέρηση επέφεραν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων ή ότι αύξησαν τις ανάγκες τους για χρηματοδότηση (2021Α: 42%, έναντι 2020Α: 30% και 2019Α: 30%).

Ταυτόχρονα, περισσότερες ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις που ανέφεραν ότι οι πληρωμές σε καθυστέρηση επηρέασαν αρνητικά την παραγωγική διαδικασία ή τις λοιπές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (2021Α: 24%, έναντι 2020Α: 15% και 2019Α: 45%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ