Οι κίνδυνοι στην Ελλάδα από την πανδημία μειώνονται και η ανεργία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, αλλά οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν νέους κινδύνους κοινωνικής αναστάτωσης, εκτιμά η Fitch Solutions.
Σε άρθρο της, με τίτλο: «Οι επιδημιολογικές προοπτικές στην Ελλάδα βελτιώνονται, αλλά ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα», σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται λόγω της εκτίναξης των διεθνών ενεργειακών τιμών και ότι έχουν υπάρξει ήδη διαμαρτυρίες σε διάφορα μέρη της χώρας.
Η Fitch Solutions, που τροφοδοτεί με την έρευνά της τον ομώνυμο οίκο αξιολόγησης, αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό σε μέσα επίπεδα φέτος στο 5,1% από 2,3%.
«Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για να αμβλύνει τις πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός, που θα παραμείνει υψηλός τα επόμενα τρίμηνα, θα αποτελεί μία πηγή περαιτέρω αναστάτωσης», προσθέτει.
H εταιρεία δεν αναμένει ότι οι διαμαρτυρίες θα αποτρέψουν την κυβέρνηση από την πολιτική ατζέντα της, αλλά μείωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας στο σκέλος του δείκτη της για τον βραχυπρόθεσμο πολιτικό κίνδυνο από τις 60 μονάδες (με μέγιστο τις 100) στις 55, με αποτέλεσμα να μειωθεί το συνολικό σκορ για την Ελλάδα στις 69,6 από 70,8 μονάδες.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της
Η Fitch Solutions πιστεύει ότι η σχετική δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και η πλειοψηφία της στη Βουλή θα βοηθήσουν κάπως στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος έναντι της Ελλάδας, την ώρα που αυξάνεται παγκοσμίως το κλίμα αποστροφής από τον κίνδυνο, «με την κυβέρνηση να αναμένεται ότι θα διατηρήσει μία μεταρρυθμιστική στάση στην πορεία προς τις εκλογές του 2023».
Οι προσδοκίες αυτές, σημειώνει, υποστηρίζουν τα υψηλά σκορ της Ελλάδας αναφορικά με την «εφαρμογή της πολιτικής» και τη «συνέχεια της πολιτικής» στον δείκτη της για τον πολιτικό κίνδυνο.
Ωστόσο, σημειώνει ότι συνεχίζει να βλέπει ως κίνδυνο για το επενδυτικό κλίμα τις προοπτικές κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, «παρά τη σχετική ηρεμία τους τελευταίους μήνες».
«Αν και η Ελλάδα είναι λιγότερα άμεσα εκτεθειμένη στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας σε σχέση με μία σειρά άλλες χώρες της ΕΕ, τα προβλήματα που έχει από πολύ καιρό με την Τουρκία παραμένουν άλυτα», σημειώνει η Fitch Solutions.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!