Την καθολική αποδοχή του ψηφιακού ευρώ σε όλα τα καταστήματα και τις ηλεκτρονικές αγορές τους, αλλά και τη δυνατότητα να κάνουν με αυτό στιγμιαία και εύκολα μεταφορές χρημάτων, επιθυμούν οι πολίτες της Ευρωζώνης, όπως προέκυψε από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 ανάμεσα στο ευρύτερο κοινό, σε πολίτες με γνώσεις των τεχνολογιών, σε μικρούς και πολύ μικρούς εμπόρους και λιανοπωλητές και σε άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες ή το internet.
Πως βλέπουν οι Ελληνες το ψηφιακό ευρώ
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους το ψηφιακό ευρώ να δώσει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης όλων των επιλογών για πληρωμές που έχουν σήμερα σε ένα σύστημα.
Οι Ελληνες γκατζετάκηδες είπαν ότι θα ήταν πολύ ελκυστικό να ενσωματωθούν όλοι οι λογαριασμοί και κάρτες που έχουν στο πορτοφόλι του ψηφιακού ευρώ, ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη χρηματοδοτική εικόνα.
Τα θέματα της ασφάλειας ανησυχούν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν εγγυήσεις ότι δεν θα πέφτουν θύματα απατών και χακαρίσματος καθώς και αξιόπιστες μεθόδους για την επιβεβαίωση των συναλλαγών. Ευρεία στήριξη υπάρχει για βιομετρικές μεθόδους επαλήθευσης, όπως η τεχνολογία που σκανάρει την κόρη των ματιών.
Στην Ελλάδα, το ευρύτερο κοινό δεν ήταν πεπεισμένοι αναφορικά με την αξία που θα έχει το ψηφιακό πορτοφόλι του ευρώ σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους πληρωμών.
Οι Ελληνες που συμμετείχαν στην έρευνα υπέθεσαν ότι η εγγύηση του ψηφιακού ευρώ από την ΕΚΤ θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, κάτι που θεωρούν πολύ θετικό.
«Θέλουμε το ψηφιακό ευρώ να δώσει αξία στους τελικούς χρήστες του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για το ψηφιακό ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2023 θα ολοκληρωθεί η διερευνητική φάση
«Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές πληρωμές, παρέχοντας μία καθολικά αποδεκτή και ασφαλή λύση που διευκολύνει τις ανέπαφες και άμεσες πληρωμές», πρόσθεσε.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μικρή μόνο γνώση για το ψηφιακό ευρώ, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούσαν ότι οι τράπεζες και/ή οι κεντρικές τράπεζες θα ήταν οι πιο ασφαλείς και αξιόπιστοι πάροχοι. Εξέφρασαν, επίσης, την άποψη ότι το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να υπονομεύσει τα μετρητά.
Οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών θα ληφθούν υπόψη στη φάση διερεύνησης του ευρώ που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!