Εταιρίες πετρελαιοειδών και πρατήρια αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους κατά 320% και 140% για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών (παρατηρητήριο τιμών).
Ετσι, λοιπόν, δίνεται η εξήγηση, τουλάχιστον για την περασμένη εβδομάδα, γιατί οι τιμές λιανικής των καυσίμων δεν ακολούθησαν την πτωτική πορεία που αναμενόταν ως απόρροια της αποκλιμάκωσης των τιμών στις διεθνείς αγορές.
Τα περιθώρια κέρδους για πρατήρια και εταιρίες εμπορίας βρέθηκαν σε επίπεδα του παρελθόντος, όπου όμως οι συνθήκες ήταν κατά πολύ καλύτερες.
Ας δούμε τα επίσημα στοιχεία (δείτε και πίνακες στο τέλος), όπως προκύπτουν από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα:
- Την περασμένη Παρασκευή 18 Μαρτίου η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 2,061 ευρώ το λίτρο, έναντι 2,099 ευρώ το λίτρο την αντίστοιχη ημέρα μία εβδομάδα πριν (11 Μαρτίου). Προκύπτει, δηλαδή, μείωση της τιμής μόλις κατά 3,8 λεπτά το λίτρο. Η τιμή διυλιστηρίου για το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζεται μειωμένη κατά 13% ή κατά σχεδόν 12 λεπτά. Η διαφορά καλύπτεται από την εκτίναξη του περιθωρίου κέρδους για εταιρίες εμπορίας και πρατήρια, που από 0,029 ευρώ το λίτρο εκτοξεύεται στα 0,1515 ευρώ το λίτρο, άνοδος 140%.
Ο καταναλωτής έχασε στο … δρόμο περίπου 8 λεπτά ανά λίτρο. - Ακόμη πιο οφθαλμοφανής περίπτωση σημαντικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους, προκύπτει στο πετρέλαιο κίνησης, όπου η αύξηση του περιθωρίου κέρδους για εταιρίες και πρατήρια από 0,0575 ευρώ το λίτρο απογειώνεται στα 0,2419 ευρώ το λίτρο, αύξηση 320%.
Την ίδια στιγμή η τιμή διυλιστηρίου από 1,0995 ευρώ το λίτρο στις 11 Μαρτίου, υποχωρεί στο 0,8808 ευρώ το λίτρο, πτώση 20% ή 22 λεπτά το λίτρο.
Στον καταναλωτή η μείωση ήταν μόλις 5 λεπτά, τα υπόλοιπα 17 λεπτά… χάθηκαν στην πορεία.
Ενόχληση και στο Μέγαρο Μαξίμου
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν έρθει σε γνώση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος και φέρεται σφόδρα ενοχλημένος, διότι σε μία κομβικής σημασίας περίοδο για την οικονομία και την κοινωνία, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν αντί να βάλουν «πλάτη».
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά των καυσίμων.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή τιμή των καυσίμων, σήμερα παρατηρήθηκε ανάσχεση της ανοδικής πορείας. Το Brent από το πρωί κινείται με μικρές απώλειες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας και διαμορφώνεται κοντά στα 114,62 δολάρια το βαρέλι.
Στα καλά νέα της ημέρας, η νέα (έστω και ελαφρά) πτώση για τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για μία ακόμη ημέρα, που διαμορφώθηκε στα 230 ευρώ η μεγαβατώρα.
Παράλληλα για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Θυμίζουμε ότι μόλις στις 3 Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο να αντιμετωπιστεί το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021».
Το πλαφόν αφορά μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, τα οποία θα καθοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν με σχετική υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της τροπολογίας.
Αντίστοιχα, μιλώντας την ίδια μέρα για την τροπολογία στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους και είχε τονίσει ότι «δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στη διεθνή έκρηξη των τιμών και καπέλο για κάποιους που θα θελήσουν να βγάλουν χρήματα», προσθέτοντας ότι «τώρα είναι ώρα να φερθούμε υπεύθυνα, δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!