Μία, μία «σκανάρουν» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκατοντάδες περιπτώσεις που αφορούν «κουρεμένα» ενοίκια και βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων που δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να αντιμετωπιστούν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, στο σύνολο των εκκρεμοτήτων, η μεγάλη πλειονότητα πλέον δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με μηχανογραφική επεξεργασία και για αυτόν τον λόγο εξετάζονται μεμονωμένα από σχετική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες, για την επίσπευση του σχετικού έργου.
Οι εκκρεμότητες
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνονται:
- Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
- Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
- Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
- Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.
- Ταυτόχρονα, είναι υπό εξέταση περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας.
- Επίσης, αναφέρεται ότι περίπου 19.000 ΑΦΜ δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους.
Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.
Οπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών: «Από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, οι -συγκριτικά λίγες- περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν, να τακτοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποιηθεί -περαιτέρω- η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων».
►Διαβάστε και: Φορολογικές δηλώσεις: Τα μυστικά του φετινού Ε2 - Πώς θα συμπληρωθεί το έντυπο
Τι ποσά έχει καταβάλει το ΥΠΟΙΚ
Μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν -μέχρι σήμερα- καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών 820 εκατ. ευρώ.
Για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 έχει καταβληθεί ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021.
Διασταυρώσεις και επιστροφή αποζημιώσεων
Η ΑΑΔΕ μόλις ολοκληρώσει τις διαδικασίες, κλείσει τις εκκρεμότητες και καταβάλει τις αποζημιώσεις, θα «τρέξει» διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους εισέπραξαν παράνομα τα ποσά των αποζημιώσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται:
- Φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.
- Φορολογούμενοι οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αύξησαν υπέρμετρα το ενοίκιο για να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.
Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν εισπράξει παράνομα ποσά αποζημιώσεων θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου.