Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακά ευρωομόλογα: «Παράθυρο» χρηματοδότησης από τον ESM

Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)

Η έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης από τις χώρες της ΕΕ φαίνεται να προσκρούει, τουλάχιστον προσώρας, στην αντίδραση της Γερμανίας, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης των σχετικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του ESM.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, ανάλογα με τις εξελίξεις, αν και είπε ότι δεν έχει συζητηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν ο ESM θα μπορούσε να αναπτύξει και για την ενεργειακή κρίση ένα εργαλείο, ανάλογα με αυτό που είχε θεσπιστεί πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο της πανδημίας, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα χρηματοδότησης κάθε χώρας που θα ήθελε με το 2% του ΑΕΠ της, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η εμπειρία από αυτό ήταν θετική.

Η εμπειρία από το εργαλείο αυτό (ESM Pandemic Crisis Support), είπε, ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε από καμία χώρα, παραπέμποντας σε δηλώσεις εκπροσώπων των αγορών και των οίκων αξιολογήσης.

«Ανάλογα με τις εξελίξεις – τις οποίες δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα λόγω της αβεβαιότητας – ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αντίστοιχες καταστάσεις, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε τώρα. Δεν το έχουμε συζητήσει με τα κράτη – μέλη μας, αλλά βλέπω θετικά την εμπειρία αυτή πριν από δύο χρόνια», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Οι φόβοι για τη χρησιμοποίηση του ESM

Το 2020 η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε το εργαλείο αυτό του ESM, το οποίο θα της εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος για δάνεια έως περίπου 4 δισ. ευρώ, επειδή αυτή η χρηματοδότηση συνδέεται με όρους (Enhanced Conditions Credit Line).

Αν και ο ESM είχε θέσει ως όρο μόνο τη χρήση των χρημάτων για δαπάνες σχετικά με την πανδημία, υπήρχε ο φόβος ότι θα ξυπνούσαν μνήμες μνημονίων. Ανάλογος ήταν ο φόβος και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που έχουν υψηλότερο κόστος δανεισμού από τον ESM.

Το 2020, όμως, τα επιτόκια είχαν μειωθεί – και για την Ελλάδα – σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ λόγω των μέτρων που πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίως του προγράμματος έκτακτων αγορών ομολόγων, στο οποίο εντάχθηκε και η χώρα μας.

Σήμερα, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά και η προσφυγή στις αγορές θα είναι πλέον πιο δύσκολη τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες. Αν αυτό θα είναι επαρκής λόγος για να καμφθούν οι φόβοι από μία νέα προσφυγή στο ESM, έστω και με πολύ χαλαρούς όρους, είναι πάντως, μάλλον αμφίβολο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ