Ελάχιστη είναι η άμεση έκθεση της Αlpha Bank σε Ρωσία και Ουκρανία, με τον όμιλο να μην έχει καμία έκθεση σε χρεόγραφα, όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στη παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές.
Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Β. Ψάλτη, είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις των επιπτώσεων της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες, όπως είπε, ωστόσο, δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα.
«Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η εικόνα που βλέπουμε όλοι σήμερα και μετά να γίνουν οι εκτιμήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, η ρωσο-ουκρανική έκθεση σε δάνεια είναι 43 εκατ. ευρώ (0,05%) του ομίλου και σε καταθέσεις 84 εκατ. ευρώ (0,18%).
Πιο αναλυτικά, η έκθεση της Alpha Bank Greece είναι μόλις 0,4 εκατ. σε στεγαστικά δάνεια χαμηλού LTV (loan to value), της Αlpha Bank Kύπρου 29,4 εκατ. ευρώ σε ρωσικά και ουκρανικά UBOs, που περιλαμβάνουν κυρίως στεγαστικά δάνεια χαμηλού LTV, ενώ ξ έκθεση της Alpha Bank Romania είναι 13,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μετά την εξέταση της λίστας προμηθευτών της τράπεζας και των ενεργών συμβολαίων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει εξάρτηση προμηθευτή σε καμία εταιρεία από χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.
Οπως υπογραμμίζει η διοίκηση Ψάλτη, παρακολουθούνται στενά οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της σύγκρουσης και οι επακόλουθες κυρώσεις για την αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων για τη χώρα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους πελάτες της Alpha Bank.
«Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρόλα αυτά, ο υγιής και ισχυρός ισολογισμός μας και τα εν εξελίξει έργα μετασχηματισμού, προς όφελος των Πελατών και του Προσωπικού μας, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας και στην εμπέδωση της θετικής μας συμβολής προς τους Πελάτες, τους Μετόχους και την Κοινωνία».
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων η διοίκηση της Alpha Bank βάζει τον πήχη στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ αρχικά.
Μιλώντας στους αναλυτές ανέφεραν ότι στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η συμπεριφορά των δανείων που ήταν σε μορατόρια είναι καλή, ενώ εξίσου ικανοποιητικά κινούνται και τα δάνεια υπό τη Γέφυρα, με το 95% να μην εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών.
Για την τρέχουσα χρονιά έχει τεθεί ως στόχος η αύξηση των εσόδων, η ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου καθώς επίσης:
- Διπλάσια πιστωτική επέκταση σε σχέση το 2021, όταν η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,3 δις ευρώ που προέκυψε από χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις ύψους 1,6 δις ευρώ. Η δυναμική του δικτύου της Alpha Bank αποτελεί μοχλό ενίσχυσης των χορηγήσεων Wholesale Banking, καθώς η τράπεζα ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ το 2022.
- Μείωση των «κόκκινων» δανείων κάτω από τρία δισ. ευρώ. Το 2021 ολοκληρώθηκαν 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, ύψους 16 δισ. ευρώ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων μειώθηκε σε 13% από 42,5% - τα «κόκκινα» ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω των πέντε δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση – ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.
- Περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους στα 920 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους, ύψους 132 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 80% αναμένεται να λογιστικοποιηθεί εντός του 2022 και προέρχεται από (α) την απόσχιση της Cepal, (β) την ολοκλήρωση του προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού (VSS) στην Ελλάδα, (γ) την απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών που αναμένεται να υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο 2022 και (δ) τα οφέλη που αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των συναλλαγών Sky, Skyline, Riviera και Crown. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού στην Ελλάδα, το οποίο οδήγησε σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 εργαζομένων και στο πλαίσιο της ευρύτερης μείωσης του προσωπικού, ο αριθμός του στις εγχώριες δραστηριότητες της τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 5.5283 εργαζομένους, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 το Δίκτυο του Ομίλου μειώθηκε σε 464 (313 στην Ελλάδα) καταστήματα, έναντι 519 στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου προγράμματος εξορθολογισμού και της πώλησης της θυγατρικής του Ομίλου στην Αλβανία.