Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNN: Γιατί η βενζίνη «πετάει» στις ΗΠΑ ενώ η χώρα δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο

Βενζίνη ΗΠΑ
Πηγή: AP

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, με τις αυξήσεις στην αντλία καυσίμων να μεγεθύνουν τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κλιμακούμενων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ρωσικό πετρέλαιο ήταν και από πριν πάρα πολύ μικρή.

Για ποιο λόγο λοιπόν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ βλέπουν το ράλι στις τιμές να συνεχίζεται; Σύμφωνα με το CNN, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου πηγαίνει στην Ευρώπη και την Ασία, ωστόσο θα πρέπει να θέσει κανείς το θέμα των αυξήσεων στα καύσιμα διεθνώς σε παγκόσμια διάσταση. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση του αμερικανικού δικτύου ειδήσεων, σε έναν κόσμο που γίνεται συνεχώς όλο και πιο πολύ είναι διασυνδεδεμένος και αλληλοεξαρτώμενος στο εμπόριο, το πετρέλαιο κοστολογείται βάσει της παγκόσμιας αγοράς. Έτσι, ό,τι συμβαίνει σε μια περιοχή του κόσμου μπορεί να επηρεάσει μια άλλη. Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, η Ρωσία έστειλε σχεδόν 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παραγώγων του στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή βενζίνης.

Στις ΗΠΑ φτάνει ελάχιστη ποσότητα από ρωσικό πετρέλαιο - μόλις 90.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο -  σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ουάσινγκτον. Αντίθετα, η Ευρώπη το 2021 πήρε το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας και η Κίνα το 20%. Ωστόσο θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του πως το πετρέλαιο αγοράζεται και αποστέλλεται σε όλο τον κόσμο μέσω της παγκόσμιας αγοράς εμπορευμάτων. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, δεν έχει σημασία ποιος συγκεκριμένα πλήττεται άμεσα από την απώλεια ρωσικού πετρελαίου, καθώς η χαμηλότερη προσφορά επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές ανεξάρτητα από την ποσότητα που παίρνει από τη Ρωσία η κάθε χώρα και όπως είναι ευρεώς γνωστό όταν υπάρχει λιγότερη προσφορά ενός προϊόντος σε ζήτηση, οι τιμές αυξάνονται. Για παράδειγμα, εάν η Ευρώπη αγοράζει λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο, θα πρέπει να το αντικαταστήσει με πετρέλαιο από κάπου αλλού — ίσως από τον ισχυρό ΟΠΕΚ αλλά αυτή η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις οι οποίες θα φτάσουν και στις ΗΠΑ οι οποίες παίρνουν επίσης πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ. 

Στα αζήτητα το ρωσικό πετρέλαιο

Στην αρχή της ρωσικής εισβολής η Δύση, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, εξαιρούσε το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τις κυρώσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέστρεψε αυτή τη θέση την Τρίτη, απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων καυσίμων στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΕ βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση επειδή εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. H αρχική μη επιβολή κυρώσεων στο κομμάτι της ενέργειας δεν επηρέασε τις τιμές, καθώς υπήρχε ανεπίσημο εμπάργκο από την έναρξη της εισβολής, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Ρωσίας να παραμένει στα αζήτητα. 

Παράλληλα, πριν το εμπάργκο επικρατούσε ένα κλίμα αβεβαιότητα σχετικά με την αγορά ρωσικού πετρελαίου, είτε γιατί είχαν προαναγγελθεί κυρώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας είτε γιατί η εύρεση δεξαμενόπλοιων για να πάνε στα ρωσικά λιμάνια εν μέσω πολέμου αποτελούσε άλυτο γρίφο. Ως αποτέλεσμα, το ρωσικό πετρέλαιο δεν το ήθελε κανείς αν και προσφερόταν με μεγάλη έκπτωση. Η JPMorgan υπολόγισε πρόσφατα ότι περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου παραμένουν αναξιοποίητα χωρίς να υπάρχει καμία ζήτηση για αυτά. Έτσι, οι επενδυτές ουσιαστικά τιμολογούν το ρωσικό πετρέλαιο σαν να μην υπάρχουν καθόλου αποθέματα.

Γιατί ο ΟΠΕΚ και οι ΗΠΑ δεν αυξάνουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές;

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται πρόθυμος να αυξήσει την παραγωγή, η οποία θα κάλυπτε το κενό που αφήνουν οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Μέσα στην εβδομάδα, ο των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει τον ΟΠΕΚ να εξετάσει μία περαιτέρω αύξηση της παραγωγής για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Λίγες ώρες μόνο αργότερα όμως ο υπουργός Ενέργειας της χώρας ανέφερε πως τα μέλη του Οργανισμού είναι προσηλωμένα στην συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+), από τα τέλη του 2021 για μία αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε τη μηνιαία αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από την αρχή του 2022 έως το καλοκαίρι, ώστε να αναπληρωθεί η δραστική μείωση της προσφοράς που είχε αποφασιστεί το 2020. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί δεν προσανατολίζονται στο να αυξήσουν την παραγωγή. Ο βασικότερος λόγος για αυτή την αντίδραση είναι η πανδημία του κορονοϊού στην αρχή της οποίας η ζήτηση είχε πέσει στο ναδίρ καθώς ο πλανήτης βρισκόταν σε ακινησία.  Οι πληγές που άφησε, φαίνεται πως παραμένουν ανοιχτές, την ώρα που η ζήτηση και οι τιμές έχουν φτάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ