Μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση έχει να επιλύσει η κυβέρνηση. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη της κοινωνίας απέναντι στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και στην ανάγκη η οικονομία να μην φύγει από τον ενάρετο δρόμο και να παραμείνει στις ράγες.
Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο». Και όντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει αυτή η άσκηση, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες σημαντικά και εκφράζονται φόβοι ότι το αμέσως προσεχές διάστημα οι ανάγκες αυτές όχι μόνο δεν θα μειωθούν αλλά ενδεχομένως και να αυξηθούν.
Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι η Ελλάδα παράγει από το 2020 ελλείμματα, λόγω της πανδημίας, ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης για την στήριξη της οικονομίας είναι ο δανεισμός ή εναλλακτικά να φαγωθεί μέρος του «μαξιλαριού», αν και το τελευταίο αποτελεί το ύστατο όπλο.
Αερόσακος ασφαλείας τα ταμειακά διαθέσιμα
Και αυτό όπως σημειώνεται από την κυβέρνηση, «τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν για την Ελλάδα «αερόσακο» στην προσπάθεια της ολικής επιστροφής στις αγορές, αφού πρώτα αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα».
Ο τελευταίος στόχος μάλιστα φαίνεται να πάει λίγο πίσω, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της οικονομίας είναι έωλες υπό το νέο πρίσμα.
Η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας, είναι αναμφίβολα ο τουρισμός. Και αυτό διότι ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συγκεκριμένο κλάδο. Κατά συνέπεια ανάλογα με πως θα πάει η αγορά εφέτος το καλοκαίρι, θα εξαρτηθεί και το ύψος της ανάπτυξης που θα έχει η χώρα.
Για την ώρα πάντως οι προβλέψεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ δεν είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Όπως μάλιστα ανέφερε χθες στον ΣΚΑΙ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, «σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι 0,5%. Πράγματι, αυτό υποθέτει ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν γρήγορα και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το πολύ χειρότερο σενάριο, προβλέπει μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, αντί να είναι 4,2% θα είναι 2,2%, άρα είναι 2 μονάδες το πολύ κακό σενάριο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στο τραπέζι».
Το νέο πακέτο στήριξης
Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης, για τους πληττόμενους από το αυξημένο κόστος ζωής (ενέργεια, βασικά αγαθά κ.λπ.). Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αν και ιδιαίτερα φειδωλοί, το επιπλέον πακέτο θα στοχεύει στους ευάλωτους οικονομικά πολίτες και δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, εκτός των άλλων θα αυξηθεί η επιδότηση στο ρεύμα, θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις. Για τις τελευταίες το ποσοστό αναπλήρωσης του επιπλέον κόστος, θα αυξηθεί από το 50% στο 75%.
Τέλος στο πακέτο θα ενταχθεί για πρώτη φορά και η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Ειδικά στο τελευταίο οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι υπερβαίνουν το 60%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει μορφή ανάλογη με τον τρόπο που δόθηκε το επίδομα θέρμανσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!