«Φρένο» στις προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βάζει η Bank of America, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και έμμεσσα των κυρώσεων που «αιωρούνται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι νέες εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα φέτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,8%.
Για το 2023, η Bank of America τοποθετεί τον πήχυ στο 2,3% από το 2,5% προηγουμένως.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις της BofA είναι αποκλειστικά δυσοίωνες, καθώς βλέπουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 6,1% κατά μέσο όρο για το σύνολο του 2022, έναντι μόλις 0,6% το 2021 και σε σχέση με το 2,6% που «έβλεπαν» οι προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της BofA, αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,8% για φέτος (από 3,6% που ανέμενε) και 1,7% το 2023 (έναντι 2% που αναμένονταν), με τον πληθωρισμό στο 6% φέτος και στο 2,4% το 2023.
Οι επενδυτές λένε «όχι» στην Ευρώπη
Σε νέα επίπεδα – ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι εκροές από ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.
Οι εκροές έφθασε στα 13,5 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως υποδεικνύουν τα δεδομένα της EFPR Global.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν εισέλθει το 2022 ως αυτές με τις καλύτερες προοπτικές, με τους περισσότερους αναλυτές να δίνουν «υπέρβαρη» σύσταση, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς τη στάση τόσο των ειδικών όσο και των επενδυτών. Η εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχει εγείρει φόβους ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο από τη σύγκρουση.
Μεταξύ των τομέων, η μεγαλύτερη «έξοδος» σημειώθηκε από μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, οι οποίες έχουν πλέον συσσωρεύσει τις μεγαλύτερες εκροές τριών εβδομάδων από τον Μάρτιο του 2020 στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι αγόρασαν οι επενδυτές την περασμένη εβδομάδα; «Παλιά οικονομία», τονίζει ο Χάρτνετ, δείχνοντας το ρεκόρ εισροών 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα πρώτων υλών, αλλά και χρυσό, όπου οι εισροές έφθασαν στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!