H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να μειώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP) στο δεύτερο τρίμηνο και διαμήνυσε ότι μπορεί να τερματίσει το QE στο τρίτο τρίμηνο, αν τα νεότερα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα κινείται πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα.
Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του APP θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ με την απόφαση που είχε λάβει τον Δεκέμβριο προβλεπόταν στα 40 δισ. ευρώ για όλους τους μήνες αυτούς.
«Η διαμόρφωση των καθαρών αγορών για το τρίτο τρίμηνο θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και θα αντανακλά την εξελισσόμενη αξιολόγησή της για τις προοπτικές. Αν τα νεότερα στοιχεία στηρίξουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού δεν θα υποχωρήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές με βάση το APP στο τρίτο τρίμηνο.
Αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού αλλάξουν και αν οι χρηματοδοτικές συνθήκες γίνουν λιγότερο συνεπείς με την περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο μας του 2%, είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε το χρονοδιάγραμμά μας όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκεια του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η ΕΚΤ αποκαλεί «σημείο καμπής», εννοώντας πιθανόν ότι ενισχύει περαιτέρω τον πληθωρισμό και επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Αυξήσεις επιτοκίων μετά τη λήξη του QE
Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η όποια αύξησή τους θα γίνει «κάποιο χρόνο» μετά τον τερματισμό του APP και θα είναι σταδιακή. Με τη διατύπωση αυτή, η κεντρική τράπεζα στέλνει σήμα ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να γίνει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διατύπωση στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν «σύντομα» μετά τη λήξη του APP.
Παραμένει η πρόβλεψη για τα ελληνικά ομόλογα
Οσον αφορά την επαναγορά των ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος (PEPP), το οποίο λήγει τον Μάρτιο, ισχύει το χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασισθεί τον Δεκέμβριο, ότι δηλαδή θα συνεχισθούν έως το τέλος του 2024.
Παραμένει, επίσης, η ειδική πρόβλεψη για τα ελληνικά ομόλογα, που δεν συμμετέχουν στο APP, ότι δηλαδή η ΕΚΤ μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς (δηλαδή μεγάλης αύξησης των αποδόσεων τους) για να παρέχει στήριξη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!