H απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσει άμεσα τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, η οποία διαφάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, και συνεπώς η μείωση του κινδύνου για αντίποινα στον τομέα αυτό από τη Μόσχα, λειτούργησε κατευναστικά σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη (TTF) για τον Απρίλιο διαμορφωνόταν στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχωρώντας 17% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή του TTF ξεπέρασε την Καθαρά Δευτέρα τα 300 ευρώ, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Στη συνέχεια, η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχει στο εμπάργκο έριξε τον πυρετό στην αγορά, αλλά οι τιμές συνέχισαν, όπως και χθες, να κινούνται σε υπερβολικά επίπεδα, πάνω από 200 ευρώ.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 2,5% κάτω από τα 125 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ εκτινάχθηκε κοντά στα 140 δολάρια τη Μεγάλη Δευτέρα για να κλείσει κάτω από τα 130 δολάρια, ενώ χθες αυξήθηκε ξανά πάνω από τα 130 δολάρια μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και άλλα προϊόντα ενέργειας από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το investing.com, θετικός ήταν ο αντίκτυπος στις αγορές και από τα πρώτα δείγματα μετακίνησης των διπλωματικών θέσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, παρά το ότι ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτης ένταση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax,, ότι στους στόχους της Ρωσίας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ρωσία «δεν έχει στόχο την κατάληψη της Ουκρανίας, την καταστροφή της κρατικής υπόστασής της ή την εκδίωξη της ηγεσίας της», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Ζελένσκι δεν είναι πλέον υπέρ του ΝΑΤΟ
Υπήρξαν επίσης πρώτες ενδείξεις συμβιβασμού από τον Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή τους στο ABC News, η οποία προβλήθηκε την Καθαρά Δευτέρα, ότι δεν είναι πλέον υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία φοβάται ότι θα απειλούσε την ίδια.
Ο Ζελένσκι, διαμήνυσε επίσης την προθυμία του να συζητήσει για το μέλλον του Ντονμπάς στην Ανατολική Ευρώπη, την ανεξαρτησία της οποίας έχει αναγνωρίσει η Ρωσίας. «Μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα συνεχιστεί η ζωή στις περιοχές αυτές», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.
Η Κίνα ανησυχεί για τον αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία
Σημασία έχει και η στροφή της Κίνας, μίας από τις λίγες χώρες που θεωρείται ότι μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Αν και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, δήλωσε προχθές ότι η σχέση της χώρας του με τη Ρωσία είναι «ακλόνητη», το Πεκίνο φαίνεται να ανησυχεί από τον αντίκτυπο του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και στη δική της οικονομία.
«Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της, η Κομισιόν δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου και αυτό μειώνει περαιτέρω τις ανησυχίες για αντίποινα από τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής για την αγορά αερίου της ICIS στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Η αγορά έχει προεξοφλήσει την πιθανότητα διαταραχής στην προσφορά αερίου από τη Ρωσία».
Σε αναμένα κάρβουνα οι traders
Παρά ταύτα, οι traders «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», σύμφωνα με το Bloomberg. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι κίνδυνοι θα παραμένουν, όπως το να υποστούν ζημιές οι αγωγοί και άλλες υποδομές για τη μεταφορά του αερίου.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα, σταματώντας τη ροή του φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Οι πρόσφατες αυξήσεις ρεκόρ των τιμών μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου αερίου (LNG) από τον επόμενο μήνα, ενώ η αγορά μπορεί να ηρεμήσει περαιτέρω καθώς οι αυξημένες τιμές του αερίου θα μειώσουν τη ζήτηση. Η Citigroup προβλέπει μείωση της ζήτησης κατά 5,4% φέτος .
Με πληροφορίες από Bloomberg και investing.com
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!