Η συζήτηση των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, την οποία αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, εκτόξευσε τις τιμές του και άλλο σήμερα, αλλά στην πράξη υπάρχει ήδη σε κάποιο βαθμό ένα άτυπο μποϊκοτάζ από ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες που εξηγούν το ράλι του «μαύρου χρυσού».
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Ρωσία δυσκολεύεται να πουλήσει το πετρέλαιό της, ακόμη και με σημαντική έκπτωση στην τιμή, επειδή οι traders που το αγοράζουν φοβούνται μελλοντικές κυρώσεις ή να μη δυσφημιστούν.
Το tweet του Κουλέμπα και η απάντηση της Shell
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας Shell, η οοπία δέχθηκε μπαράζ επικριτικών σχολίων, επειδή αγόρασε την Παρασκευή ρωσικό αργό με έκπτωση 28 δολαρίων το βαρέλι από την τρέχουσα τιμή της αγοράς, η οποία την ανάγκασε να απολογηθεί και να ανακοινώσει ότι θα διαθέσει τα κέρδη από τη συναλλαγή αυτή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η αγορά του ρωσικού πετρελαίου προκάλεσε την αντίδραση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ρώτησε απευθυνόμενος στη Shell αν το ρωσικό πετρέλαιο μυρίζει ουκρανικό αίμα.
Λίγο μετά την ανάρτηση του Κουλέμπα, η Shell υπεραμύνθηκε της κίνησής της, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να βρει άμεσα εναλλακτικές πηγές προμήθειας πετρελαίου.
«Δεν πήραμε την απόφαση αυτή αβασάνιστα και κατανοούμε τη δύναμη των αισθημάτων σχετικά με αυτή», πρόσθεσε.
Σε ειδικό ταμείο τα κέρδη
Όπως ανέφερε, θα διαθέσει τα κέρδη από την περιορισμένη ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που αγόρασε σε ένα ειδικό ταμείο και θα καθορίσει, μαζί με οργανισμούς βοήθειας, που θα χρησιοποιούνταν τα ποσά αυτά με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των κακουχιών που υφίσταται ο ουκρανικός λαός.
«Θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε εναλλακτικές πηγές στο ρωσικό πετρέλαιο, όσο είναι δυνατό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία νύχτα λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η Ρωσία για την παγκόσμια προσφορά. Είμαστε σε εντατικές συζητήσεις με κυβερνήσεις και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες τους σχετικά με το θέμα αυτό της ασφάλειας της προσφοράς», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Η Shell, η οποία είχε ανακοινώσει αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου ότι αποσύρεται από επένδυσή της στη Ρωσία και συγκεκριμένα από το project Sakhalin-2 για υγροποιημένο αέριο (LNG), ανέφερε επίσης: «Χωρίς μία συνεχή προσφορά αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια, ο ενεργειακός κλάδος δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα συνεχισθεί η παροχή σημαντικών προϊόντων στον κόσμο στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας:
«Τα εμπορεύματα από εναλλακτικές πηγές δεν θα είχαν φθάσει έγκαιρα, ώστε να αποφεύγονταν οι διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς».
Στη Ρωσία αντιστοιχεί σχεδόν το 50% των εισαγωγών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και πάνω από το 25% της συνολικής κατανάλωσής της ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι μία απαγόρευση των αγορών ρωσικών καυσίμων θα προκαλούσε μία μαζική αναζήτηση εναλλακτικών πηγών.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει στους αγωγούς προς την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη 12η ημέρα. Σημερινές πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου χωρίς συμμετοχή της Ευρώπης στο εμπάργκο, τουλάχιστον αρχικά.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!