Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει για το ΤΧΣ - Η ημερομηνία λήξης και το δικαίωμα veto

ΤΧΣ
Πηγή: Pexels

Ασαφές είναι το χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πάντως σύμφωνα με την τελευταία, 13η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι αλλαγές θα νομοθετηθούν εντός του Απριλίου.

Κεντρικός στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικό και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου του που είναι αποδοτική επιστροφή των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Σε σχέση με την παράταση του βίου του Ταμείου – βάση του υφιστάμενου πλαισίου λήγει στο τέλος της χρονιάς - ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι «παρατείνεται κατά το αναγκαίο χρονικό διάστημα η διάρκεια του Ταμείου».

Χωρίς ημερομηνία λήξης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ να έχει ανοιχτή ημερομηνία.

Κι αυτό καθώς λόγω και των νέων συνθηκών, που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι, εκτιμήθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι η παράταση του βίου του ΤΧΣ χωρίς ημερομηνία λήξης δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στους σχεδιασμούς αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες, με όρους ευνοϊκούς για το Δημόσιο ώστε να ανακτήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών καταγράφει η επένδυση του. 

Ένα άλλο σενάριο θέλει παράταση της διάρκειας μέχρι το τέλος του 2024.

Όπως τονίστηκε με τις νομοθετικές αλλαγές «αποσαφηνίζεται ότι η αποεπένδυση εντάσσεται στον σκοπό τον οποίον υπηρετεί το Ταμείο αναδεικνύοντας τη σημασία της για την ευμάρεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία».

Σήμερα το ΤΧΣ μετέχει στις συστημικές τράπεζες με ποσοστό

  • 40,6% στην Εθνική,
  • 27% στην Πειραιώς,
  • 9% στην Alpha Bank και
  • 1,4% στην Eurobank. 

Επίσης το Ταμείο ελέγχει το 62,93% της Attica Bank ωστόσο έχει δρομολογηθεί νέα κεφαλαιακή αύξηση ώστε να μειωθεί το ποσοστό του κοντά στο 25% και να αυξηθεί αντίστοιχα αυτό του σχήματος Εllington – TMEΔΕ.

Δικαιώματα με βάση το ποσοστό

Επικαιροποιείται και απλουστεύεται το σύνθετο περιβάλλον ειδικών δικαιωμάτων διοίκησης και ελέγχου του Ταμείου ως προς τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που έχουν επέλθει στο πεδίο της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυσή του και περιορίζοντας τις επικαλύψεις.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο θα έχει δικαιώματα που απορρέουν από το ποσοστό που κατέχει στις τράπεζες, όπως  και οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Το Ταμείο ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα veto, σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικότερα σε ότι αφορά ΑΜΚ ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. 

Στο θέμα των αμοιβών των ανώτατων τραπεζικών στελεχών που σήμερα έχει πλαφόν (αποδοχές διοικητή της ΤτΕ) το Ταμείο θα έχει λόγο υπό όρους και ειδικότερα βάσει του δείκτη ΝΡΕ (δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων)

Τέλος απλοποιείται το μοντέλο διοίκησης του Ταμείου, με τη συγχώνευση των υφισταμένων δύο διακριτών οργάνων (δηλ. του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής) σε ένα ενιαίο όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Η μεταβολή αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ευελιξία, καθώς επίσης την ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Προβλέπεται, δε, ειδική διαδικασία άμεσης μετάβασης στο νέο σχήμα διοίκησης, με την πρόσληψη συμβούλων. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ