Σοκ και δέος στην αγορά από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι τα δύσκολα για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν είναι πίσω αλλά μπροστά μας, αφού οι τιμές καλπάζουν και είναι άγνωστο σε ποιο σημείο θα σταματήσουν, ενώ αδύνατη είναι η πρόβλεψη για το πότε αυτό θα συμβεί.
Η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα περιβάλλον που ήδη και προ του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν βεβαρημένο από την ακρίβεια στην αγορά και ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας.
Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τι ακολουθεί το επόμενο διάστημα, αρκεί να δει τα στοιχεία σε αυτό το 7ήμερο του πολέμου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η τιμή του φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και από 88,3 ευρώ την μεγαβατώρα που είχε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, εκτοξεύθηκε σήμερα στα 174 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 97%. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι κάποια στιγμή προσέγγισε ακόμη και τα 200 ευρώ και πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 194 ευρώ.
- Σε ό,τι αφορά το «μαύρο χρυσό», η τιμή του εκτοξεύτηκε κατά 20,31% σε επτά ημέρες και πλέον διαμορφώνεται σε 111,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχει δει ακόμη υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα άγγιξε τα 113 δολάρια.
- Μεγάλη η άνοδος στο ηλεκτρικό ρεύμα που διαμορφώνεται στα 281,5 ευρώ η μεγαβατώρα, από 175,61 ευρώ που είχε μία εβδομάδα πριν.
- Σημαντική είναι η άνοδος και για το σιτάρι που έχει αυξηθεί κατά 22,5%.
Η εικόνα αυτή προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό, αν όχι τρόμο στην κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οπως σημειώνει κορυφαίος αξιωματούχος, «οι καταστάσεις έχουν ξεπεράσει και τις πλέον δυσμενείς μας εκτιμήσεις. Πλέον όποια δράση ληφθεί για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει από κοινού με την ΕΕ. Από μόνη της καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Είναι μάταιος κόπος».
Πλαφόν στο κέρδος
Υπό την λογική αυτή μάλλον πολύ δύσκολα θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης για την επιβολή πλαφόν στο κέρδος και την επιστροφή αυτού στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021.
Και αυτό διότι τα περιθώρια ειδικά στα καύσιμα είναι μικρότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο για διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και πρατήρια.
Βέβαια, απομένει να δούμε τι θα περιλαμβάνει η σχετική τροπολογία.
Αλμα για τον πληθωρισμό στο 6,3%
Στον μεταξύ σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, απόρροια της τρελής κούρσας των τιμών της ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που «μοιράζονται» το ευρώ σκαρφάλωσε στο 5,8% το Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν άλμα του πληθωρισμού κατά 6,3% στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα σκαρφαλώσει περίπου στο 7%.
Η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!