Τον Μάιο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα χρειαστεί να παρατείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και για το 2023, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.
Με δεδομένη τη σημερινή αβεβαιότητα, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε την αναμενόμενη απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 στη βάση των εαρινών προβλέψεων μας, τις οποίες θα παρουσιάσω στα μέσα Μαΐου, δήλωσε ο Επίτροπος.
Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας το 2020, προκειμένου να δοθεί στις κυβερνήσεις το περιθώριο να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Επρόκειτο να ισχύσουν ξανά από το 2023, αλλά ο νέος κίνδυνος για την ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίποινα θα οδηγήσει σε μία επαναξιολόγηση της σκοπιμότητας επαναφοράς τους.
Μεγαλύτερο δημοσιονομικό σφίξιμο για τις υπερχρεωμένες χώρες
Η προσωρινή καθοδήγηση, πάντως, που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυβερνήσεις για το 2023 είναι ότι θα πρέπει να κινηθούν σε μία δημοσιονομικά ουδέτερη στάση σε σχέση με το 2022 που η στάση είναι υποστηρικτική της οικονομίας.
Οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ενώ οι χώρες με χαμηλό χρέος θα πρέπει να εστιάσουν στην αύξηση των επενδύσεων.
«Με βάση τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2022, η Κομισιόν θεωρεί ότι η μετάβαση από μία συνολικά υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2020-2022 σε μία γενικά ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση φαίνεται σκόπιμη για το 2023, με παράλληλη ετοιμότητα αντίδρασης στη μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
«Η Κομισιόν θεωρεί ότι η έναρξη μίας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους το 2023 είναι σκόπιμη, ενώ μία πολύ απότομη προσαρμογή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και συνεπώς τη βιωσιμότητα του χρέους», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!