Aναθεώρηση των μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα φέρει τυχόν κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Αν και είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή η οποιαδήποτε εκτίμηση τόσο για το ακριβές μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία όσο και για τα επιπλέον κρατικά κονδύλια τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν περαιτέρω αναχώματα για τη στήριξη των νοικοκυριών, την ώρα που ο δημοσιονομικός εφιάλτης μεγαλώνει.
Στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζουν έναν προς έναν όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού από τους οποίους θα μπορούσαν να εξευρεθούν έξτρα πόροι για να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις, ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για την ανατροπή των υφιστάμενων σεναρίων για την ανάπτυξη και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ετέθη την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση μπόνους παραγωγικότητας από το 2022 σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αυξάνουν τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης
Οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, που είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλη χρονική διάρκεια, φαίνεται να οδηγούν σε επανασχεδιασμό της κυβερνητικής στρατηγικής καθώς βασική μέριμνα αποτελεί η στήριξη απέναντι στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος από το ενεργειακό τσουνάμι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε χθες πως αν υπάρχει μεγάλη διάρκεια στον πόλεμο, θα υπάρχει συνολικά καινούργια πολιτική παρεμβάσεων σε κάποιον βαθμό, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
«Αυτή τη στιγμή η διάρκεια του πολέμου είναι τέσσερις ημέρες. Οι τιμές ακόμη στα αποθέματα που έχουμε δεν έχουν επηρεαστεί. Συνολικά αν έχουμε ένα καινούργιο περιβάλλον, θα έχουμε μια καινούργια πολιτική, όχι μόνο ελληνική, και ευρωπαϊκή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε να δώσει μεγαλύτερη στήριξη στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε σχέση με την οριζόντια ενίσχυση που παρέχεται σήμερα.
Σε πρώτη φάση, τις επόμενες ημέρες οριστικοποιούνται τα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν τον Μάρτιο. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν θα υπάρξει μια μικρή μείωση της επιδότησης στα οικιακά νοικοκυριά έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ για τα μη οικιακά τιμολόγια φαίνεται να κλειδώνει η διατήρησή τους στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα αναμένεται να παραμείνει η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η επεξεργασία των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την έκτακτη παροχή που σχεδιάζεται να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Oι επιπτώσεις στην οικονομία
Επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία, σε έναν πρώτο απολογισμό των παρενεργειών που μπορεί να προκληθούν από την κρίση.
Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ επισήμανε πως, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και αντίκτυπος στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%.
Όπως σημείωσε, οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!