Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει την άλλη Πέμπτη σε σύσφιξη της πολιτικής της, αν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα λόγω και της ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο σεμινάριο Eurofi 2022 στο Παρίσι.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί πολύ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ είχε ταχθεί, επικαλούμενος την ουκρανική κρίση, κατά του καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας λήξης του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (APP) στις 10 Μαρτίου και της αύξησης των επιτοκίων της φέτος.
Πληροφορίες από αξιωματούχους της ΕΚΤ που μετέδωσε το Σαββατοκύριακο το Reuters ανέφεραν ότι πράγματι η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει την άλλη Πέμπτη μία πιο σφιχτή πολιτική από τον φόβο περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού και ότι θα υπάρξει μάχη στο Διοικητικό Συμβούλιό της για να ανακοινωθεί η ημερομηνία τερματισμού του QE.
«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί»
«Επιτρέψτε μου πρώτα να σας διαβεβαιώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να επιτύχει το μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τις τιμές. Συνεπώς, αν δούμε ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού υποδηλώνουν υπέρβαση του στόχου μας μεσοπρόθεσμα, θα ενεργήσουμε αναλόγως το Μάρτιο ή αργότερα», δήλωσε σήμερα ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας:
«Οπωσδήποτε όμως θα εξετάσουμε προσεκτικά τα διαθέσιμα στοιχεία, γιατί δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προβούμε σε πρόωρη συσταλτική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, ιδίως όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τόσο σοβαρή διαταραχή της προσφοράς όπως αυτή που προκάλεσε η ουκρανική κρίση».
Στασιμοπληθωρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης «λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, σε συνάρτηση βεβαίως με την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας», προσθέτοντας ότι «επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επιλυθεί η ουκρανική κρίση, επομένως πρέπει να τηρήσουμε μια προσεκτική στάση».
«Προσωπικά, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η τάση αποπληθωρισμού που καταγραφόταν επί σειρά ετών στη ζώνη του ευρώ πριν από την πανδημία έχει πλέον μετατραπεί σε τάση πληθωρισμού», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!