Η εκτόξευσαη του ελληνικού χρέους προβληματίζει του Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ υπάρχουν αναφορές και στον Τύπο. «Απειλείται η Ελλάδα με νέα κρίση χρέους;» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του πρώτου δημόσιου γερμανικού καναλιού ARD.
Tο άρθρο ξεκινάει υπενθυμίζοντας την οικονομική κρίση και γράφει: «Δέκα χρόνια μετά, οι ειδικοί κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερους τόκους αν θέλει να βρει χρήματα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Το φθινόπωρο ήταν λιγότερο από 1% εάν η χώρα δανειζόταν χρήματα για δέκα χρόνια. Τώρα είναι πάνω από 2,5%. Επειδή πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια στο άμεσο μέλλον. Αυτό θα είχε σαφείς συνέπειες, λέει ο Μάρτιν Λυκ από την μεγαλύτεροη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο Blackrock: "Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν δυσανάλογα σε περιοχές όπου τα χρήματα χρειάζονται ιδιαίτερα. Και αυτό ισχύει για την Ευρώπη, ιδιαίτερα στο νότο και ειδικά για την Ελλάδα.»
Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Αλλά αυτός δεν είναι λόγος πανικού. Γιατί η Ελλάδα δεν προτίθεται να δανειστεί φέτος μεγάλα ποσά. Και η χώρα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το παλιό υπέρογκο χρέος της. «Το 80% των πιστωτών είναι από τη ΕΕ και την ΕΚΤ, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και η αποπληρωμή εκτείνεται σε βάθος χρόνου», λέει ο ειδικός για την Ελλάδα Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). ‘Έτσι ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι περιορισμένος’. Η χώρα είναι επίσης προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει καλύτερες συνθήκες για τους μικρούς επιχειρηματίες, κάτι που είναι επίσης πιο ελκυστικό για τους μεγάλους επενδυτές από το εξωτερικό».
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!