Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκια» για δημοσιονομική χαλάρωση - Τα μηνύματα Βρυξελλών και Γ. Στουρνάρα

Πηγή: Pixabay

Μπορεί η ακρίβεια να μονοπωλεί αυτή την περίοδο την επικαιρότητα, αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η οικονομία έχει σοβαρά περιθώρια να παρεκκλίνει από τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το έλλειμμα για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι η τελευταία -εκτός απροόπτου- που δίνεται η δυνατότητα στις χώρες στις χώρες της Ευρωζώνης να παράγουν ελλείμματα, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Η συνέχιση πάντως παραγωγής ελλειμμάτων, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, αρχίζουν να προβληματίζουν και αυτό διότι αυξάνουν σημαντικά το χρέος, φέρνοντας ξανά έστω και σε μικρογραφία τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Μηνύματα για σύνεση στην λήψη αποφάσεων 

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα προς την Ελλάδα ότι πρέπει να υπάρχει σύνεση στην λήψη των οποίων αποφάσεων έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αλλά και στο εσωτερικό, καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το όλο σκηνικό που έχει πάντως δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 2,6%, επίπεδα που έχει να τα δει από τα μέσα του 2019, έχει αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στον πάγο τα όποια σχέδια για στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ακρίβεια, με μείωση φόρων ή παροχή γενικευμένων επιδομάτων.

Στο οικονομικό επιτελείο πλέον ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα λήψης οριζόντιων μέτρων. Ωστόσο είναι σαφές ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένες, παρά το ότι στην κυβέρνηση τονίζουν συντονισμένα ότι «κανένας δεν θα μείνει μόνος απέναντι στην κρίση και την ακρίβεια».

Την ίδια στιγμή με άρθρο – παρέμβαση στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει ότι «θα πρέπει η χώρα σταδιακά να επανέλθει στην προ πανδημίας υγιή δημοσιονομική θέση, ώστε να μην ακυρωθούν οι θυσίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελέστηκαν την προηγούμενη δεκαετία».

Συγκεκριμένα προειδοποιεί ότι: «η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών που ήδη συντελείται, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως όμως να ασκήσει πιέσεις στο κόστος δανεισμού, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, και να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού».

«Θα πρέπει η χώρα σταδιακά να επανέλθει στην προ πανδημίας υγιή δημοσιονομική θέση, ώστε να μην ακυρωθούν οι θυσίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελέστηκαν την προηγούμενη δεκαετία προς όφελος των επόμενων γενεών», τονίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Στην αντίπερα όχθη όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική χαλάρωση δεν είναι αποδεκτή στην παρούσα συγκυρία. Η πρόκληση αυτή βέβαια δεν περνάει αναπάντητη από την ελληνική κυβέρνηση και τονίζεται με έμφαση πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να γκρεμίσουν ότι με κόπο έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των αγορών, των δανειστών και των επενδυτών απέναντι στην χώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ