Πληθωριστικό ντόμινο, καθώς το ψηλό ενεργειακό κόστος θα περάσει σε όλους τους συντελεστές του δείκτη τιμών καταναλωτή, φοβάται η Κομισιόν για τη χώρα μας.
Το «καμπανάκι» που χτυπάει αφορά τις αυξήσεις, που δεν καταγράφονται πια μόνο στην ενέργεια, αλλά και σε μια σειρά από προϊόντα, επιβεβαιώνοντας τους δείκτες που είχαν προαναγγείλει διάχυση της ακρίβειας από τους προηγούμενους μήνες.
Οι συστάσεις της Κομισιόν
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και εμμέσως συστήνει να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό καθώς μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις πιέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι υπετριπλασίασε την πρόβλεψή της για τον μέσο πληθωρισμό στη χώρα το 2022 στο 3,1%, χωρίς όμως στις προβλέψεις αυτές να έχει συνυπολογιστεί η δεύτερη προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η εκτόξευση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο σε επίπεδα άνω του 6% που θα ανακοινώσει την προσεχή Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι ξεφεύγει από τον έλεγχο και από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προέβλεπε Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μόλις 0,8% το 2022.
Μάλιστα, η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στον πληθωρισμό. Εάν οι αυξήσεις των τιμών έχουν αντανάκλαση στους μισθούς, αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων, o πληθωρισμός είναι πιθανόν να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης, μια σημαντικότατη αύξηση του πληθωρισμού το 2022. Άρα εδώ επιβεβαιώνεται ότι έχουμε μια κρίση, η οποία μαζί με την υγειονομική έρχεται να προστεθεί, είναι η κρίση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Εξωγενής κρίση, η οποία είναι πιο έντονη και σε μεγαλύτερη έκταση από τις αρχικές εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Και πρόσθεσε: «Και για αυτό τα αναθεωρεί όλα επί το δυσμενέστερο, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Βλέπετε ότι προκαλώ ο ίδιος τον εαυτό μου να παρουσιάσει την πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Aνατιμήσεις με διάρκεια
Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καταγράφονται σε καθημερινή βάση και «θολώνουν» τη θετική εικόνα της οικονομίας από τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά στελέχη της αγοράς προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν καταγραφεί ακόμα, καθώς έως το τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένεται να αποτυπωθούν στα ράφια οι πραγματικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διακίνηση και στην πώληση των αγαθών. Η συνέχιση των ανατιμήσεων πλέον θεωρείται δεδομένη και το ζητούμενο είναι η διάρκεια αλλά και η διασπορά της ανόδου των τιμών.
Oπως πάντως διαπιστώνει και η Κομισιόν στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, το πλέον ανησυχητικό είναι η διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων από την ενέργεια στις τιμές των τροφίμων.
Οι ανατιμήσεις τον Δεκέμβριο ανήλθαν:
- στο ελαιόλαδο 17%,
- στις πατάτες 14,2%,
- στο ψωμί 4,9%,
- στα ζυμαρικά 7,6%,
- σε αρνί και κατσίκι 19,7%,
- στα πουλερικά 6,6%,
- στα νωπά ψάρια 6,7%.
Την Τρίτη θα έχουμε εικόνα πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές έναν μήνα μετά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!