Δύσκολος μήνας για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποδείχθηκε ο Ιανουάριος, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διακόπηκε η καλή πορεία του 2021. Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα θα δείξουν σαφή μείωση των εσόδων.
Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, οι άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών του μήνα, η παράταση κάποιων υποχρεώσεων, όπως ο ΦΠΑ αλλά και η επέκταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, είναι οι βασικές αιτίες για αυτή την υστέρηση.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση και ότι ο Φεβρουάριος θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην πορεία του 2021.
Ανησυχία για τα ομόλογα
Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, καθώς θεωρούν ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να μαζευόμαστε», δείχνοντας προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης και πειθαρχίας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην άσκηση οποιασδήποτε επεκτατικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας. Eίναι χαρακτηριστικό ότι και χθες στη δευτερογενή αγορά ομολόγων συνεχίστηκε η άνοδος των αποδόσεων, με αυτή του δεκαετούς να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2,47%. Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ανασχεδιάζοντας τον προγραμματισμό για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ενώ εμφανίζονται συγκρατημένοι για το εύρος των έξτρα ενισχύσεων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας.
H συνεχής άνοδος στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους αποτελεί μείζον πρόβλημα, ειδικά για τις πιο υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι μεταξύ άλλων η Ελλάδα, καθιστώντας ακόμη πιο ακριβή την έξοδο στις αγορές, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν φτάσει στα ύψη όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί νέα πραγματικότητα για την κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα μας έχει να εξυπηρετήσει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρώπη (πάνω από 200%) -και όχι μόνο.
Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα
Για το οικονομικό επιτελεί αποτελεί μείζον στοίχημα να διατηρηθεί με κάθε θυσία ο στόχος του ελλείμματος στο 1,4% του ΑΕΠ και να μη διογκωθεί, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να καταφέρει εντός του 2023 να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Το φιλόδοξο στοίχημα επιδιώκει να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες αντιξοότητες. Mε τα επιτόκια να αυξάνονται και τον κύκλο του φθηνού δανεισμού να κλείνει, τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται και την υγειονομική κρίση να παραμένει, τα εμπόδια αυξάνονται. Επιπλέον, τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα πάνω στη χώρα μας και καταγράφουν τις κινήσεις σε όλα τα πεδία, αυτές που συνδέονται με τη μείωση του δημοσίου χρέους, τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και κυρίως της επίδειξης πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ με κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk,σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με τεράστιο δημόσιο χρέος. Οπότε η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, καθώς θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.
Η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας θα αλλάξει το status της ελληνικής οικονομίας, καθότι τα κρατικά ελληνικά ομόλογα δεν θα λογίζονται ως «σκουπίδια» και δεν θα χρειάζονται την προστασία-αγορά τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων. Tαυτόχρονα θα αλλάξει άρδην το σημερινό τοπίο δανεισμού για Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ η απορρόφηση των κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές θα είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια δανεισμού φθηνότερα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!