Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 3 προκλήσεις για την οικονομία εν μέσω ακρίβειας και κορονοϊού - Καμπανάκι από τους δανειστές

Πηγή: Pixabay

Αντιμέτωπο με μία σειρά ζητημάτων, εκτός από αυτά της ακρίβειας και της πανδημίας, θα βρεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το 2022 είναι μία χρονιά κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, που θα πρέπει να απαντήσει με απόλυτη συνέπεια σε μια σειρά από οικονομικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, αφορούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την πλήρη εξυγίανση των τραπεζών και βέβαια, την παραμονή της χώρας σε τροχιά εισόδου στην τελική ευθεία για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ο βαθμός δυσκολίας της χώρας απέναντι στις προκλήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αυτό διότι στην πορεία αυτή, εκτός από τις χρόνιες παθογένειες υπάρχουν και δύο τεράστια αγκάθια, τα οποία δεν ήταν αναμενόμενα ως προς τη διάρκεια και την έντασή τους. Και αυτά δεν είναι άλλα από την πανδημία και βέβαια την ακρίβεια.

Οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα 

Σε αυτά τα δύο μέτωπα η χώρα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να ξοδέψει και χρήμα και χρόνο. Η εύκολη απάντηση ότι τα εν λόγω προβλήματα τα έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, μάλλον δεν καλύπτει όλο το εύρος του θέματος.

Ας δούμε αναλυτικά τις προκλήσεις της χώρας μέσα στο επόμενο 12μηνο.

  1. Από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει να παράγει πλεονάσματα, έστω και μικρά. Η δημοσιονομικοί κανόνες, θα αλλάξουν βέβαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προβλέπουν ελλείμματα.
  2. Μετά το τέλος της ενισχυμένη εποπτείας, μέσα στο έτος, η Ελλάδα έχει ως στόχο να αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία, αλλά για να συμβεί αυτό δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τον ενάρετο δρόμο.
  3. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση των αναγκών αλλά και στην ορθή διαχείριση.

Και όλα αυτά σε μία προεκλογική περίοδο που εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολη.

Ηδη οι δανειστές στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς την Ελλάδα, διαβλέποντας ότι οι προεκλογικές περίοδοι συνοδεύονται και από δημοσιονομική χαλαρότητα.

Παρέμβαση για να μην υπάρξει χαλαρότητα 

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΕΚΤ στους θεσμούς, που προχώρησε σε μία μάλλον ασυνήθιστη ως προς την αυστηρότητα, τουλάχιστον για το τελευταίο διάστημα, παρέμβαση και μάλιστα λίγο πριν ολοκληρωθεί η 13η αξιολόγηση.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Μάρτιν Βίστερμπος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει με έμφαση τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαίους πιστωτές, ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Η διαδικασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες που έχουν απομείνει στην ελληνική οικονομία», τονίζει το στέλεχος της ΕΚΤ σε γραπτές απαντήσεις που έδωσε στο διεθνές πρακτορείο.

Οπως εξηγεί, οι ανισορροπίες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ