Στους ρυθμούς του Σχεδίου Ανάκαμψης κινούνται κυβέρνηση και επιχειρηματική κοινότητα, με τις πρώτες εντυπώσεις στην Κομισιόν από την υποβολή του πολυσέλιδου ελληνικού προσχεδίου να κρίνονται κάτι παραπάνω από θετικές.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί πυρετός διεργασιών για τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αναγκαίων επενδύσεων, προκειμένου να εκκινήσει η αγορά από τα επιπλέον κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Ήδη έχουν εκπονηθεί νέα σχέδια αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ κυβέρνηση και κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς βρίσκονται σε διαβούλευση για την άμεση χρηματοδότηση των πρώτων project. Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμεύσει για όλο τον χρόνο 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καθυστερήσει το Σχέδιο μέχρι την εκταμίευση των πρώτων 5,5 δισ. από τις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, στο προσχέδιο των 200 σελίδων που υπέβαλε η Αθήνα στην Κομισιόν αναφέρονται αναλυτικά τα επενδυτικά project στο σκέλος των επιδοτήσεων −το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τους πόρους του σχεδίου, την ώρα που άλλα που άλλα κράτη-μέλη έχουν περιοριστεί σε γενικά πλάνα και άξονες.
Πρώτο στη σειρά βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα είναι σημαντικά ενισχυμένο και θα αφορά και τα επαγγελματικά ακίνητα. Συνολικά, η λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει 6,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 19,4 δισεκατομμύρια των επιχορηγήσεων.
Σε αυτό το πεδίο, έρχεται να προστεθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός με επιδοτήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Αυτοί οι δύο τομείς εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τη βάση για τις ιδιωτικές επενδύσεις, η οποίες θα συγχρηματοδοτηθούν από τις επιδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ και από δάνεια με μηδενικό επιτόκιο 12,6 δισ. ευρώ.