Νέα
  • ΓΔ: 1449.99 +0.08%
  • Τζίρος: 23,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το ράλι στα ομόλογα εν μέσω ακρίβειας και αναγκαίων μέτρων

Ανατροπές στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αναμένεται να επιφέρει το ράλι στις τιμές των ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο αρχίζουν και γίνονται δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, τουλάχιστον για το 2022, αφού το κόστος χρήματος επιστρέφει στα προ 3ετίας επίπεδα που αν μην τι άλλο είναι μη αποδεκτό με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η πορεία των ομολόγων στην Ευρωζώνη πυροδοτεί ένα νέο κύκλο τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων, αφού αναμφίβολα το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί το κόστος χρήματος, όχι μόνο για τις κυβερνήσεις, αλλά και για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 2,4%, το ιταλικό αντίστοιχο 10ετές έφτασε κάποια στιγμή πάνω από το 1,9% και της Πορτογαλίας ξεπέρασε την μία ποσοστιαία μονάδα.

Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο, που αποτελεί βαρόμετρο για την Ευρωζώνη, βρέθηκε ξανά με θετική απόδοση, πράγματα μη σύνηθες το τελευταίο χρονικό διάστημα, πάνω από το 0,25%.

Μεσοπρόθεσμα τέλος στον φθηνό δανεισμό 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί για ένα διάστημα ακόμη, μέχρι οι αγορές να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή στάσης που έχει προαναγγείλει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι ίδιοι, πάντως, σημειώνουν ότι η περίοδος με τα χαμηλά επιτόκια για το ορατό μέλλον των επόμενων 12-24 μηνών, μάλλον έχει παρέλθει.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία, σε μία περίοδο μάλιστα που ανάγκες για δαπάνες στήριξης της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στην πανδημία, αλλά και την ακρίβεια είναι ιδιαίτερα αυξημένες, σε επίπεδα ανώτερα αυτών που είχαν αρχικά προβλεφθεί;

Ο οδικός χάρτης των εκδόσεων είναι πολύ πιθανό να επανασχεδιαστεί και να μην ζητηθούν από τις αγορές τόσο χρήματα, όσα είχαν προϋπολογιστεί, αλλά λιγότερα. Με βάση την σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές μέσα στο 2022 περί τα 12 δισ. ευρώ. Ηδη, μάλιστα, έχουν αντληθεί 3 δισ., οπότε απομένουν άλλα 9 δισ. περίπου.

Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν ότι αυξήσεις επιτοκίων θα έρθουν και από τις εμπορικές τράπεζες, που μέχρι σήμερα είναι μηδενικά για τις καταθέσεις και ιδιαίτερα χαμηλά για τις χορηγήσεις. Κατά συνέπεια μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να φανούν οι πρώτες αυξήσεις.

Προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές

Στο αντίποδα όλων αυτών και με βάση την εικόνα στις αγορές ομολόγων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Δανός κεντρικός τραπεζίτης Κναφ, επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές, αναφέροντας ότι μπορεί μεν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να ολοκληρωθεί νωρίτερα, ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα καθυστερήσει.

Οι επενδυτές, πάντως, δεν φαίνεται να πείστηκαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες της Ευρωζώνης να κινηθούν εκ νέου ανοδικά.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ