Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Το χρέος θα είναι βιώσιμο και μετά την αύξηση των επιτοκίων

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ / Πηγή: Intime

Είναι σαφές ότι οι χώρες της Ευρωζώνης με χρέος πάνω από τον μέσο όρο θα πρέπει να λάβουν μέτρα, καθώς μάλιστα η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες για συντάξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 30 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, καθησυχαστικός για τον αντίκτυπο που θα έχει μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ, ώστε να μη μπορούν η Ιταλία και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Γιατί τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα από ότι στο παρελθόν

Την εκτίμησή του αυτή, είπε, τη βασίζει στο γεγονός ότι οι αποταμιεύσεις είναι σταθερά μεγαλύτερες από τις επενδύσεις τα τελευταία πολλά χρόνια, οδηγώντας σε επιτόκια πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες. Το υψηλό ποσοστό αποταμιεύσεων, το οποίο ενισχύεται και από την αύξηση των ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου, δεν πρόκειται να μειωθεί στο ορατό μέλλον, πρόσθεσε.

Για τον Ρέγκλινγκ, τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι κυρίως απόρροια των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, αλλά της παραπάνω ανισορροπίας. Αλλωστε, σημειώνει, τα επιτόκια είναι χαμηλά παγκοσμίως και αυτό επιτρέπει να αυξηθεί το επιτρεπτό όριο για το χρέος των χωρών χωρίς να απειλείται η φερεγγυότητά τους.

Η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Με την παρατήρηση αυτή, ο επικεφαλής του ESM επανήλθε στην πρόταση που έχει κάνει, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, για την αύξηση του επιτρεπτού ορίου του χρέους από το 60% του ΑΕΠ στο 100% του ΑΕΠ. «Πριν από 30 χρόνια, η Ιταλία διέθετε σχεδόν το 12% του ΑΕΠ της για πληρωμές τόκων εξυπηρέτησης του χρέους. Σήμερα, διαθέτει λιγότερο από το 3,5% λόγω της μείωσης των επιτοκίων», ανέφερε.

Αν το ποσοστό θα είναι 90%, 100% ή 105% δεν μπορεί να υπολογισθεί επιστημονικά, αλλά θα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, είπε, τονίζοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να απαιτεί την προσαρμογή στον στόχο του 60%, αυτό δεν θα είναι μόνο πολιτικά επώδυνο αλλά θα μειώσει και την ανάπτυξη. «Το να απαιτείς κάτι επώδυνο που δεν είναι οικονομικά αναγκαίο, τελικά θα αποτύχει», τόνισε.

Σε αντίθεση με τον στόχο για το χρέος, ο Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει κατ’ αρχήν να συνεχίσει να ισχύει, αλλά θα πρέπει να επιτρέπεται η υπέρβασή τους στην περίπτωση χωρών που έχουν επενδυτικό κενό, η κάλυψη του οποίου θα ενίσχυε την ανάπτυξη χωρίς κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των χρεών τους.

Αναφορικά με τις προτάσεις για εξαίρεση των πράσινων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός.

Στην ερώτηση, αν το ευρώ θα αντέξει την επόμενη κρίση, σημείωσε ότι «το ευρώ είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις κρίσεις σήμερα χάρη στον ESM και άλλους θεσμούς που δημιουργήθηκαν πρόσφατα», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, όπως να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών.

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα άλλαζε τη φύση της Νομισματικής Ενωσης

Κάνοντας αναδρομή στα 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός μετά την ένταξη στο ευρώ κάποιες χώρες χαλάρωσαν τις πολιτικές τους. «Τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας είναι πολύ γνωστά. Ηταν, επίσης, προβληματικό ότι αρκετές χώρες έχασαν ανταγωνιστικότητα», σημείωσε.

Στην ερώτηση, αν σκέφθηκε ποτέ ότι το ευρώ θα ναυαγούσε, απάντησε αρνητικά, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε μία περίοδος που φαινόταν ότι «μεμονωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, μπορεί να έπρεπε να φύγουν από την Ευρωζώνη».

Οσον αφορά την πρόταση του Σόιμπλε το 2015 για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν είχε προσωπική αντιπαράθεση μαζί του και ότι σέβεται τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή.

«Θεώρησα, όμως, ότι το κόστος για τους Ελληνες θα ήταν πολύ μεγάλο. Τα εισοδήματά τους είχαν ήδη μειωθεί κατά ένα τέταρτο, κάτι που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναγκαίο για τη μείωση των ανισορροπιών, αλλά υπήρχαν υπολογισμοί ότι μία έξοδος από το ευρώ θα μείωνε τα εισοδήματά τους κατά ένα τέταρτο επιπλέον. Αυτό θα όξυνε ακόμη περισσότερα τα κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης».

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ