Οι τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας που εδώ και χρόνια βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων πρόκειται να αποκτήσουν τους επόμενους μήνες αντικειμενικές αξίες.
Ηδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στη διαδικασία χάραξης των ζωνών, ώστε σε δεύτερη φάση να αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές το έργο του καθορισμού των τιμών. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ,το οποίο θα αποφασίσει για την τελική διαμόρφωσή τους. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, έως τα τέλη του έτους όλες οι περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν τη δική τους ζώνη και όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
Τιμή ζώνης σε 13.808 περιοχές
Μετά και τις τελευταίες αλλαγές που ισχύουν από τις αρχές του έτους, 13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης, αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού, από 85% που ήταν μέχρι πριν από τη μεταρρύθμιση. Eίναι ενδεικτικό ότι υπήρχαν δεκάδες περιοχές ακόμα και στην Αττική που βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκαν, για παράδειγμα, τα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου-Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τις οποίες υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία, είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές-ζώνες ή στο 52%, σε 2.860 ζώνες επήλθε μείωση των τιμών, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες. Σε δεύτερο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα προχωρήσουν στην επαναχάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν αποκλείεται οι υφιστάμενες ζώνες σε αρκετές περιοχές να σπάσουν στα δύο, ενώ μπορεί να υπάρξουν και συγχωνεύσεις.
Αυτόματος μηχανισμός τιμών
Παράλληλα, η καθιέρωση συστήματος αυτόματης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου Οικονομικών, που επιδιώκει να ενεργοποιήσει αφού όλες οι περιοχές της χώρας αποκτήσουν αντικειμενικές αξίες.
Ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα προχωρεί σε αναπροσαρμογή κάθε χρόνο αυτομάτως στις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Πρόκειται για την εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.
Μέσω του συστήματος αυτού οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες. Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά θα συγκεντρώσει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!