Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις τιμών αλλά και ελλείψεις προϊόντων φέρνουν οι καταστροφές λόγω κακοκαιρίας

Στην οικονομική ενίσχυση των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πηγή: Intime

Δεν είναι μόνο η βιομηχανία που προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις στα βασικά είδη, κυρίως διατροφής, αλλά ο αγροτικός τομέας. Ένας συνδυασμός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και ισχυρό πονοκέφαλο στα νοικοκυριά που βλέπουν το επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» να αυξάνεται σημαντικά όχι σε προϊόντα, αλλά σε αξία.

Οι αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα είναι δεδομένες και έρχονται κατά κύματα. Ωστόσο η κακοκαιρία που έπληξε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα πυροδοτήσει νέες αυξήσεις στην αγορά, που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στην αγορά, ειδικά στα οπωροκηπευτικά που κυμαίνονται έως και 30%.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σοβαρές ελλείψεις στην αγορά από τις καταστροφές που υπήρξαν. Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα οι καταστροφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και εντοπίζονται όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και στις εγκαταστάσεις και σύντομα ο ΕΛΓΑ θα κληθεί να κάνει καταγραφή των ζημιών και να παρέμβει.

Ξεκινούν οι καταγραφές ζημιών από τον ΕΛΓΑ 

Οι παραγωγοί μάλιστα ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να καλύψει τυχόν αδυναμία του ΕΛΓΑ να πληρώσει συγκεκριμένες ζημιές. Να σημειωθεί ότι το καταστατικό του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένο και παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγές, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η εικόνα αυτή, προ της κακοκαιρίας βέβαια, αποτυπώνεται στο μηναίο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτό, για μία ακόμη χρονιά η διεθνής αγορά των αγροτικών προϊόντων με τον δείκτη για το 2021 βρέθηκε στο 26,61%.

Η τέλεια αγροτική καταιγίδα 

Οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν λόγο για την «τέλεια αγροτική καταιγίδα», που οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και η οποία συνίσταται στους εξής πέντε παράγοντες:

  • δυσμενείς καιρικές συνθήκες,
  • αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών,
  • εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας,
  • σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και
  • προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν είναι κάτι παροδικό, καθώς εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανώς θα διατηρηθούν για τους επόμενους 12-18 μήνες. Και αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και στις ανησυχίες που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία.

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%) να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

Η διεύρυνση του ελλείμματος στις επιμέρους αγορές μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σχεδόν στο σύνολο των παραπάνω αγροτικών προϊόντων, λόγω της ξηρασίας και των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών, φαίνεται να έπληξε σημαντικά βασικούς παραγωγούς, ενισχύοντας, σημαντικά, τις τιμές τους για τους καταναλωτές.

Επίσης, η προσπάθεια που κατέβαλαν πολλά κράτη -όπως η Ρωσία- με την επιβολή φόρων και δασμών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών, ενέτεινε τις πιέσεις διεθνώς, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ