Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα σίγουρα το 2023, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει προς το τέλος του 2022, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ είπε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΤτΕ δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης 8,5% έως 9% για το 2021 και εφικτό έναν ρυθμό 4,5% έως 5% για φέτος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, γιατί δεν θα έχει μόνο το όφελος από την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και από την εισροή νέων κεφαλαίων στη χώρα.
«Να σας δώσω ένα παράδειγμα: αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds - κεφαλαιακοί οργανισμοί - ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. Άρα, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε.
Ο πληθωρισμός θα μειώνεται από τα μέσα του έτους
Για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στέλνει μήνυμα ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις επιτοκίων φέτος καθώς, όπως είπε, όταν φύγει η πανδημία – που φεύγει όπως φαίνεται - αυτοί οι φραγμοί θα αρθούν, άρα ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι σαφώς πρέπει να αυξηθεί, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού και η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημείωσε ειδικότερα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αύξηση του ενεργειακού κόστους που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είπε ότι «αρχίζει να φυσά ένας διαφορετικός αέρας. Είδα τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Τελείως διαφορετικές δηλώσεις και κλίμα από την κυβέρνηση που είχαμε εμείς απέναντί μας κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, της δύσκολης εκείνης περιόδου, κατά την οποία εγώ ήμουν υπουργός Οικονομικών.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τους δημοσιονομικούς κανόνες
Τα πράγματα φαίνονται αρκετά πιο ρεαλιστικά σήμερα, αρκετά πιο φιλικά προς τον ευρωπαϊκό Νότο».
Σημείωσε, επίσης ότι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός.
Οσον αφορά τη συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι στη γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την ΕΚΤ πέρασε η θέση, την οποία υποστηρίζει και η Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να ακολουθούνται φιλοκυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές, δηλαδή να μην λαμβάνονται μέτρα λιτότητας σε περιόδους ύφεσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!