Η αξιολόγηση μπορεί να μην συνδέεται με εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αλλά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, στο δυσμενές περιβάλλον που έχει προκληθεί από την επέλαση της υγειονομικής κρίσης.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν κρίσιμα ζητήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και θέματα στα οποία οι θεσμοί δίνουν μεγάλη σημασία όπως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων. Τη σκυτάλη θα λάβουν στις 26 Ιανουαρίου οι επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών, με τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν κεντρικό στόχο, να πάρουν την έγκριση για τα νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης που ετοιμάζουν, με ορίζοντα εφαρμογής από τον προσεχή Απρίλιο.
Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως επιβάλει η ρήτρα διαφυγής είναι τα μέτρα να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, να μην εντάσσονται σε κάποιο γενικευμένο πλαίσιο μόνιμων ρυθμίσεων και να συνδέοντα με την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα συζητήσουν τα κριτήρια για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, στη βάση όχι μιας οριζόντιας ρύθμισης οφειλών αλλά ενός εξατομικευμένου μοντέλου που θα συνδέεται με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Μεταξύ των κριτηρίων θα περιλαμβάνονται, η απώλεια εσόδων από την έναρξη της κρίσης έως και τον Μάρτιο του 2021, το ύψος των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί, ο αριθμός των εργαζομένων αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν. Στόχος είναι να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας από τις συνέπειες του κορονοϊού, μέσω μιας εξατομικευμένης διαχείρισης που θα έχει στόχο να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουν με λουκέτο και ταυτόχρονα να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερης σημασίας για την πλευρά των δανειστών είναι και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του πτωχευτικού νόμου την 1η Μαρτίου, αφού χρειάζεται να εκδοθούν 23 κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου. Άλλωστε κυβέρνηση και τράπεζες προέκριναν την κατάτμηση εφαρμογής του πλαισίου σε δυο χρονικές περιόδους, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις των θεσμών για τη μη τήρηση των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, καθώς πρέπει να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στα κλιμάκια περιουσίας και στους συντελεστές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, που θα ανακατέψουν την τράπουλα των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις
Τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν τα στοιχεία για την πορεία των συντάξεων που έχουν διογκωθεί πλησιάζοντας τα 620 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει μια μικρή πίστωση χρόνου, επικαλούμενη την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Εργασίας και θα παραπέμψει στη δέσμευση που έχει αναλάβει ότι θα πληρωθούν στο σύνολό τους όλες οι εκκρεμείς συντάξεις ως το τέλος του 2021.
Στόχος που δεν φαίνεται εύκολο να υλοποιηθεί μεσούσης της πανδημίας. Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη δυνατότητα πρόσληψης συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με πλήρη, παράλληλα, καταβολή της σύνταξής τους.