H Γερμανία θέλει να σεβαστεί τους κοινά συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες καθώς αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της, Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι αναμένει η πραγματική συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ απέδειξαν την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Τώρα, όμως, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά μαξιλάρια, χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα», είπε, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό είμαι ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης του δημόσιου χρέους».
Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι στόχος των κεντρικών τραπεζών, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν να συμβάλλουν με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη πολλές εξαιρέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πώς θα συνδυασθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες με τις επενδύσεις
Ο Λίντνερ ανέφερε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο εκτιμά πως η πραγματική συζήτηση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όταν αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν τρόποι για να στηριχθούν οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η ΕΕ μέσα από τις αλλαγές στους κανόνες, αλλά είπε ότι δεν βλέπει ότι μπορεί να αλλάξουν οι στόχοι όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος, δηλαδή τα όρια του 3% και του 60% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Θέλει ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
Ο Λίντνερ είπε ότι η Γερμανία θέλει να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Βερολίνο θέλει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, κάτι που προϋποθέτει την αντιμετώπιση της σχέσης μεταξύ των τραπεζών και των κρατών, εννοώντας τις τράπεζες που αγοράζουν μεγάλα ποσά ομολόγων των χωρών τους.
«Το 2022 θα έχουμε μία συνολική προσέγγιση σε όλα αυτά τα θέματα: Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τραπεζική ένωση και δημοσιονομική – νομισματική σταθερότητα συνολικά», κατέληξε.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!