Το ποτήρι μερικές φορές, ανάλογα από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς, είναι είτε μισογεμάτο, είτε μισοάδειο. Ετσι, λοιπόν, και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι από την ΕΣΛΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού, δείχνουν ότι η ακρίβεια καλπάζει, ειδικά μάλιστα από το καλοκαίρι και μετά, όπου εμφανίζεται μία σαφής τάση σταδιακής αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η οποία και κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, όπου εκτοξεύθηκε στο 5,1%, επίπεδα που είχε να τα δει από τον Ιανουάριο του 2011, 11 χρόνια πριν δηλαδή.
Αν δει κανείς τα επιμέρους στοιχεία αυτών που ανακοίνωσε η ΕΣΛΤΑΤ, το Δεκέμβριο του 2021 υπάρχει σαφής ανάσχεση της ακρίβειας. Ετσι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο σημείωσε αύξηση της τάξεως του 0,7%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η αύξηση ήταν 0,5%.
Αποκλιμάκωση στο αέριο - Ανοδος στην διατροφή
Επίσης, αυτό που φαίνεται από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), συνεχίζεται, όμως, η άνοδος στον ηλεκτρισμό κι επίσης -κι εδώ είναι το ανησυχητικό στοιχείο- οι τιμές στα είδη διατροφής τραβούν την ανηφόρα.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η τιμή στο φυσικό αέριο μειώθηκε το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο κατά 16,2%, στο πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση είναι κατά 3%, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 5,2%.
Στα είδη διατροφής η αύξηση είναι σημαντική σε κάποια είδη, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά 6,6%, το μοσχάρι 2,3% καθώς και τα λαχανικά. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες μειώσεις όπως το χοιρινό 2,1% και τα αλλαντικά 3,8%.
Επιχείρηση «συμφωνίες κυρίων»
Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να ενεργοποιήσουν ένα από τα ελάχιστα όπλα που υπάρχουν στην κυβερνητική φαρέτρα, που είναι οι συμφωνίες κυρίων. Ηδη υπάρχουν συζητήσεις με επιχειρηματίες από το λιανεμπόριο προκειμένου να απορροφήσουν μέρος των επερχόμενων αυξήσεων που μόνο μικρές δεν είναι.
Παρά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί σωρευτικά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας -που κάνουν την ακρίβεια να μοιάζει… εφιάλτης- περισσότερες από τις μισές θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα απορρόφησης των τιμών, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Εντούτοις, εκείνοι οι επιμέρους κλάδοι που επηρεάζονται εντονότερα, άμεσα ή έμμεσα (π.χ. λόγω μεταφορικού κόστους), είναι λιγότερο πιθανό να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών, όπως οι κλάδοι τροφίμων, οικιακού εξοπλισμού κ.λπ.
Μικτή η εικόνα για την εορταστική κίνηση
Σε ό,τι αφορά στην εικόνα για την κίνηση στην εορταστική αγορά σε σχέση με το 2020, αυτή εμφανίζεται μεικτή, αφού το 33% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων, ενώ το 36% κατέγραψε άνοδο και το 31% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σε αντιδιαστολή με το 2019 ο τζίρος υποχώρησε για το 68% των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται πάντως ότι οι επιχειρήσεις που είχαν τη δυνατότητα πωλήσεων και εκτός φυσικών καταστημάτων (τηλεφωνικές παραγγελίες, πωλήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων, site, e-shop) εμφάνισαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από αυτές το 32% απέκτησε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πωλήσεις εκτός φυσικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!