Νέα
  • ΓΔ: 1493.11 +0.19%
  • Τζίρος: 109,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλή κρίση απειλεί τους στόχους του 2022 - Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Πηγή: Pixabay

Ακρίβεια, ενεργειακή και υγειονομική κρίση ρίχνουν βαριά σκια στις προοπτικές της οικονομίας και απειλούν να ανατρέψουν βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2022.

Από τη διάρκεια της διπλής κρίσης, των συνεχών ανατιμήσεων και του πληθωρισμού θα κριθεί εάν θα επιτευχθεί το στοίχημα αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,5% και της συγκράτησης του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, ή αν η ανάπτυξη θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι σημερινές δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούν ένα περιβάλλον έντονων επισφαλειών για τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις, αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να «τρέξει» δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο, όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Κεντρικός στόχος είναι να μην ξεφύγει το έλλειμμα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο «προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση η οποία πρέπει να πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, καλείται να επιδείξει μια αυτοσυγκράτηση στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει και να μην ξεφύγει από τους στόχους που έχει θέσει.

Δυσμενές σενάριο προϋπολογισμού

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια δυσμενή εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, έχει εκτιμηθεί η επίδραση στο εκτιμώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2022 από μία μείωση του ρυθμού ονομαστικής μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 1% σε σχέση με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο του προϋπολογισμού. Tο δυσμενές σενάριο κατεβάζει το πήχη της ανάκαμψης μία μονάδα κάτω, στο 3,5% και αυξάνει κατά 0,5% το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ. Εξέλιξη που καθιστά επαχθέστερη την δημοσιονομική προσαρμογή για τον επόμενο χρόνο, το ύψος της οποίας με το βασικό σενάριο φθάνει το 2022 στα 10,586 δισ. ευρώ.

Η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου βρίθει αβεβαιοτήτων στα πεδία της υγειονομικής κρίσης και της ακρίβειας και ενδεχομένως απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια για την καλυψη των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επιδότηση στην ενέργεια είναι βέβαιο ότι δεν εξουδετερώνει τις πιέσεις στα νοικοκυριά, που ήδη έχουν αρχίσει και περιορίζουν τις δαπάνες τους, αλλά και στις επιχειρήσεις, οι οποίες επικαλούνται αύξηση του λειτουργικού τους κόστους λόγω της ενεργειακής επιβάρυνσης. Επιπλέον, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει πραγματοποιήσει άλμα στο 4,8% το Νοέμβριο και σήμερα να ξεπερνάει το 5% οι ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο αυξάνονται.

Πάνω από όλα η επίτευξη των στόχων

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία, τα οποία θα είναι απόλυτα στοχευμένα και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές αντοχές.

Οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές καθώς στον ορίζοντα υπάρχουν δύο μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να κερδηθούν για να σηματοδοτήσουν την πλήρη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Ο πρώτος είναι η έξοδος από το καθεστώς της εποπτείας έως το καλοκαίρι. Και ο δεύτερος και βασικότερος είναι να γίνουν σταδιακά βήματα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από τις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους.

Παράλληλα, πρέπει να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, ιδίως από το Μάρτιο και μετά που σταματάει το πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαικής Κεντρικής Τραπεζας. Με την προσοχή των αγορών στραμμένη πάνω της, η κυβέρνηση οφείλει να ζυγίζει κάθε μέτρο που λαμβάνει, υπηρετώντας τους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μακριά από κάθε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ