H ενεργειακή κρίση συμπιέζει τα εισοδήματα των καταναλωτών και αναμένεται να περιορίσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ, αν και η μείωση πιθανόν θα είναι συγκρατημένη λόγω της αυξημένης αποταμίευσης στην περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μικρότερη τάση για κατανάλωση
Η έρευνα οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι τα νοικοκυριά ανησυχούν για τις τιμές περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την αλλαγή του αιώνα και έχουν μικρότερη τάση για κατανάλωση. Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει αντίκτυπος στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας και τον χρόνο επανόδου της στα προ κορονοϊού επίπεδα.
Στα ύψη οι τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου
Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται σε επίπεδα πολλαπλάσια από τα περυσινά, με τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στην ολλανδική αγορά, που αποτελούν δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρώπη, να κινούνται σήμερα πάνω από τα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε δυσθεώρητα ύψη κινείται και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανέρχεται σήμερα πάνω από τα 232 ευρώ η μεγαβατώρα. Το εκρηκτικό ενεργειακό μείγμα συμπληρώνεται με τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλησιάζουν σήμερα τα 85 δολάρια το βαρέλι (για το μπρεντ), το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
BofA: Αύξηση 50% των δαπανών για ενέργεια φέτος
Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού, με την Bank of America να σημειώνει ότι η οικονομία «πιέζεται από τη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών». Η BofA εκτιμά ότι οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών για ενέργεια θα αυξηθούν 50% φέτος, με τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων να καλύπτουν μόνο το ένα τέταρτο της αύξησης αυτής.
Μείωση του ΑΕΠ έως και μία ποσοστιαία μονάδα
Οικονομετρικό μοντέλο της Bloomberg Economics εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να αφαιρέσει έως και μία ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ. Η επίπτωση θα διαφέρει, βέβαια, μεταξύ των χωρών και θα είναι μικρότερη σε εκείνες που οι κυβερνήσεις θα παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Η Banque Pictet & Cie εκτιμά ότι η αύξηση των ενεργειακών τιμών θα αφαιρέσει 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία θα είναι μεγαλύτερη αν αναγκάσει ενεργοβόρες βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε χθες ότι αν διατηρηθεί η κρίση θα υπάρξει σημαντικός πτωτικός κίνδυνος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Οι προβλέψεις της UBS
Οικονομολόγοι της UBS «έκοψαν» μέσα στην εβδομάδα την πρόβλεψή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ στο 4,2% από 4,8% λόγω της Ομικρον και των νέων περιορισμών. Προβλέπουν, επίσης, ότι θα υπάρξει καθοδικός κίνδυνος από μία περαιτέρω αύξηση των ενεργειακών τιμών.
Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος πιθανόν να είναι περιορισμένος, επειδή οι καταναλωτές έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αγορά εργασίας φαίνεται ισχυρή, κάτι που στηρίζει τους μισθούς. «Το πρόβλημα θα αφορά τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Γι’ αυτά, η διάβρωση από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι ξεκάθαρη. Για τον συνολικό τομέα των νοικοκυριών, οι αναγκαστικές αποταμιεύσεις θα συμβάλλουν στην απορρόφηση (των αυξήσεων)», δήλωσε οικονομολόγος της UBS.
«Βραχυπρόθεσμα, δεν θεωρούμε ότι οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα απειλήσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν γρήγορα μέτρα στήριξης», ανέφερε οικονομολόγος της Pictet, προσθέτοντας ότι μία συνεχιζόμενη αύξηση «θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την ανάπτυξη», ιδιαίτερα αν οι κυβερνήσεις αποσύρουν τη στήριξη.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!