Πρώτες ενδείξεις για το σπάσιμο μίας σειράς από χρηματοπιστωτικές φούσκες βλέπουν αναλυτές της Bank of America.
Κατά την άποψή τους, φούσκες σπάνε σε μία σειρά από αγορές, όπως τα κρυπτονομίσματα, το παλλάδιο, τις τεχνολογικές μετοχές με υψηλή αποτίμηση.
Λυδία λίθος για την πτώση των τιμών στις αγορές αυτές είναι η αναμενόμενη από τους επενδυτές σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και η μείωση του ενεργητικού της ύψους 8 τρισ. δολαρίων.
«Η μείωση της ρευστότητας από τη Fed θα προκαλέσει μία αύξηση των επιτοκίων και του επασφάλιστρου για τον κίνδυνο από τις μετοχές, η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζει δυσανάλογα τα πιο ριψοκίνδυνα assets της αγοράς, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε τεχνολογικές μετοχές, meme μετοχές και ιδιαίτερα τα κρυπτονομίσματα που δεν έχουν εγγενή αξία», ανέφερε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Infrastructure Capital Advisors, Jay Hatfield.
Βουτιά 46% για το Innovation ETF της Ark
Η ναυαρχίδα των κεφαλαίων της Ark Investment Management, το Innovation ETF, έκανε βουτιά σχεδόν 46% από το υψηλό επίπεδο του Φεβρουαρίου 2021. Το αυστηρό σήμα της Fed έπληξε τις τεχνολογικές εταιρείες με πολύ υψηλή αποτίμηση, πολλές από τις οποίες, όπως η Tesla και η Roku, κυριαρχούν στα κεφάλαια της Ark.
H κερδοσκοπία είναι σε υποχώρηση και σε άλλες επικίνδυνες γωνίες των χρηματιστηρίων. Ένα καλάθι μη κερδοφόρων τεχνολογικών μετοχών της Goldman Sachs έκανε βουτιά μετά από ράλι ετών.
Ο δείκτης Βιοτεχνολογίας του Nasdaq, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες, όπως η Amgen Inc. και η Gilead Sciences Inc., υποχώρησε 6,5% την πρώτη εβδομάδα του 2022.
Τα κρυπτονομίσματα δεν έμειναν στο απυρόβλητο από αυτή τη στροφή μακριά από την κερδοσκοπία. Το bitcoin είχε υποχωρήσει περίπου 40% την Παρασκευή από τα υψηλά επίπεδα των 69.000 δολαρίων, ενώ το ether έχασε το 35% από τα υψηλά του Νοεμβρίου.
Ο τεχνολογικός δείκτης Hang Sang έχει μειωθεί σχεδόν 50% από τα υψηλά στις αρχές του 2021 καθώς οι σαρωτικές εταιρικές ρυθμίσεις και οι φόβοι μίας φούσκας ακινήτων επηρεάζουν αρνητικά τις κινεζικές τεχνολογικές μετοχές.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές πρώτων υλών, όπως του παλλάδιου, με το μέταλλο να έχει χάσει το 35% από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Μαΐου.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!