Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα και αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου καθώς η αναταραχή στο Καζακστάν και οι διακοπές στη λειτουργία στη Λιβύη προκαλούν ανησυχίες για την προσφορά.
Η τιμή του μπρεντ σκαρφάλωσε 70 σεντς ή 0,9% στα 82,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξήθηκε 59 σεντς ή 0,7% στα 80,05 δολάρια.
Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό καταγράφουν κέρδη σχεδόν 6,5% στην πρώτη εβδομάδα του 2022, με τις τιμές να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά υπερκάλυψαν τις ανησυχίες ότι η γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον μπορεί να πλήξει τη ζήτηση.
Μείωση της παραγωγής στο Καζακστάν
«Το άλμα στις τιμές του πετρελαίου αντανακλά κυρίως τις ανησυχίες της αγοράς καθώς κλιμακώνεται η αναταραχή στο Καζακστάν και η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να επιδεινώνεται και να περιορίζει την παραγωγή πετρελαίου», ανέφερε αναλυτής της Rystad Energy.
Δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να ελέγχουν σήμερα τους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, Αλμάτι, και ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί ως επί το πλείστον, μία ημέρα μετά την αποστολή στρατού από τη Ρωσία για να καταπνίξει την εξέγερση.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις πλούσιες σε πετρέλαιο δυτικές περιοχές του Καζακστάν μετά την άρση των πλαφόν στις τιμές του βουτανίου και του προπανίου την Πρωτοχρονιά.
Η παραγωγή πετρελαίου στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα του Καζακστάν, Tengiz, μειώθηκε χθες, όπως δήλωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Chevron, καθώς ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες αποδιοργάνωσαν τις γραμμές των τρένων, στηρίζοντας το κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα.
Ανεπαρκής η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ
Εν τω μεταξύ, η αύξηση της προσφοράς των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους (ΟΠΕΚ+) δεν συμβαδίζει με την αύξηση της ζήτησης.
Η παραγωγή στη Λιβύη μειώθηκε στα 729.000 βαρέλια την ημέρα από 1,3 εκατ. βαρέλια περυσι, εν μέρει λόγω έργων συντήρησης του αγωγού.
Αν και η παραλλαγή Ομικρον επικρατεί με ταχύ ρυθμό, οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στη ζήτηση μειώνονται καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι είναι λιγότερο βαριά σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!