Νέα
  • ΓΔ: 1393.32 -0.31%
  • Τζίρος: 34,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά εργασίας: Αυξάνονται οι κενές θέσεις παρά την ανεργία - Που υπάρχει ζήτηση

Οι κενές θέσεις εργασίας σε μια χρονική περίοδο που η ανεργία ανέρχεται σε 13,3% αποτελούν ένα ιδιόμορφο  φαινόμενο που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης της ΕΛΣΤΑΤ και έχει συχνά σχολιαστεί τόσο από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, όσο και από ερευνητές και παράγοντες της αγοράς.  

Ιδίως στα 2 χρόνια της πανδημίας, οι ελλείψεις προσωπικού ήταν γενικευμένες στον τουρισμό, την εστίαση, τη μεταποίηση και σε άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, εξαιρουμένου του πρωτογενούς τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 117,8%, δηλαδή σε 12.180 από 5.600.

Ελλειψη σε ειδικούς πληροφορικής και τεχνικά επαγγέλματα

Το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλα κράτη, αλλά ειδικά στην Ελλάδα  οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό όχι μόνο υψηλών προσόντων αλλά και εξειδικευμένους τεχνίτες, όπως  χειριστές μηχανημάτων, υδραυλικούς , οξυγονοκολλητές, ψυκτικούς κα.

Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην ελλιπή διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, κάτι που το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι θα διορθωθεί με την ριζική αλλαγή της επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και στις χαμηλές αμοιβές.

Στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (www.eiead.gr) λειτουργεί Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, με τη βοήθεια του οποίου εντοπίζονται οι ελλείψεις ειδικοτήτων και γίνονται προτάσεις για την καλύτερη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Μηχανισμού και Διευθυντής Ενεργητικών Πολιτικών και Διεθνών Δικτύων, Σταύρος Π. Γαβρόγλου, μιλώντας στην «Η» αναφέρει ότι υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων στην πληροφορική αλλά και στα τεχνικά επαγγέλματα.

Αιτία οι χαμηλές αμοιβές

«Στην κατηγορία υψηλών προσόντων», επισημαίνει ο κ. Γαβρόγλου, «υπάρχει έλλειψη ‘πληροφορικάριων’, κάτι που παρατηρείται  παγκοσμίως καθώς η ψηφιακή εποχή έχει κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς.  Η αιτία κατά τη γνώμη μου είναι οι χαμηλές αμοιβές. Δε μπορούν οι επιχειρήσεις να ζητούν προσωπικό υψηλών ψηφιακών δεξιοτήτων με 7ετή εμπειρία και να δίνουν 1.100 ευρώ. Το προσωπικό υψηλών προσόντων πρέπει να εισπράττει καλές αμοιβές. Αλλιώς θα φύγει στο εξωτερικό. Από τους τεχνίτες, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, λείπουν βοηθοί αρτοποιού, χειριστές ανορθωτικών μηχανημάτων, ηλεκτροσυγκολλητές και άλλα».

Για το νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην την κατάρτιση, ο Διευθυντής ενεργητικών πολιτικών του ινστιτούτου σημειώνει: «Οι πόροι πρέπει να μεταφερθούν εκεί που αξίζει. Στα επαγγέλματα που έχει ανάγκη η αγορά με δεδομένο ότι  οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Θα πρέπει να περάσουν 1-2 χρόνια για να στηθούν τα νέα προγράμματα κατάρτισης. Και πάλι δεν θα καλύψουν την πλειοψηφία των ανέργων και των εργαζομένων. Σίγουρα 500 άτομα θα βρουν δουλειά. Οι υπόλοιποι; 

Αυτοί που ξέρουν πραγματικά ποια προσόντα έχουν ανάγκη είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Αν θέλουν να ανοίξουν ένα κατάστημα e-shop πρέπει να εκπαιδεύσουν οι ίδιες τους εργαζόμενους.  Οι επιδόσεις θα εξασφαλιστούν μόνο με ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν με το κράτος και να επωμιστούν μέρος του κόστους. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα το 97% των επιχειρήσεων είναι μικρές και δε, μπορούν να επωμιστούν το κόστος».

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην ελληνική αγορά εργασίας εντοπίζονται ελλείψεις σε: προγραμματιστές, μηχανικούς υπολογιστών, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, εργάτες κατασκευαστικού κλάδου, τεχνίτες παραγωγής προϊόντων, τεχνίτες επισιτισμού, πωλητές, ηλεκτροσυγκολλητές, logistics, υπαλλήλους security, φορτοεκφορτωτές, οδηγούς, διανομείς, χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, φανοποιούς, ταμίες, βοηθούς λογιστών, υπεύθυνους ποιοτικού ελέγχου, τεχνολόγους τροφίμων, μάγειρες, ζαχαροπλάστες κλπ.

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

Στο φαινόμενο αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας:

«Η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό και στις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. Είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ ως προς αυτό.

Γι’ αυτό το λόγο προωθούμε και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και του συστήματος κατάρτισης στη χώρα, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.

Με βασική φροντίδα τα χρήματα που πάνε στην κατάρτιση, να πιάνουν τόπο. Αλλά και η κατάρτιση να γίνει ουσιαστικό εφόδιο για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων.

Σε αυτή την προσπάθεια θα δημιουργηθούν συνέργειες με τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης- τα οποία έχουμε ήδη παρουσιάσει- ύψους 1 δισ. ευρώ και τα οποία θα κατευθυνθούν στην κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων.

Και θα δίνουν έμφαση σε νέες δεξιότητες, όπως οι ψηφιακές και οι “πράσινες” δεξιότητες. Είναι προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα, βοηθώντας και αυτά από την πλευρά τους τις επιχειρήσεις να βρουν κατάλληλους εργαζόμενους. Αλλά και τους εργαζόμενους να βρουν τα επαγγέλματα που αναζητούν!»

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ