Nέους ίδιους πόρους που θα συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στην αποπληρωμή των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τρεις νέες πηγές εσόδων:
- πρώτον, από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (ΣΕΔΕ),
- δεύτερον από τους πόρους που παράγονται από τον προτεινόμενο μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ και
- τρίτον από το μερίδιο από τα κέρδη πολυεθνικών εταιρειών που θα αποδίδονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ, βάσει της πρόσφατης συμφωνίας του ΟΟΣΑ και του G20 για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων.
Εσοδα 17 δισ. ευρώ ετησίως
Η Επιτροπή εκτιμά ότι με κανονικό ρυθμό λειτουργίας την περίοδο 2026-2030, οι νέες αυτές πηγές εσόδων αναμένεται να αποφέρουν κατά μέσο όρο συνολικά έως και 17 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι νέοι ίδιοι πόροι θα χρηματοδοτήσουν επίσης το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, που θα διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει κανείς στο περιθώριο κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα.
Το Ταμείο αυτό θα διασφαλίσει μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση και, αφενός, θα παρέχει στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε χρήστες των μεταφορών και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, σε νέα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και σε καθαρότερες μορφές κινητικότητας και, αφετέρου, κατά περίπτωση, θα παρέχει προσωρινή άμεση εισοδηματική στήριξη.
Το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο του Κοινωνικού Ταμείου αντιστοιχεί κατ' αρχήν σε ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 25% των αναμενόμενων εσόδων από το νέο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών για τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές.
Η δήλωση του Γιοχάνες Χαν
O κ. Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, δήλωσε τα εξής: «Θέτουμε τα θεμέλια για την αποπληρωμή του NextGenerationEU και παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στη δέσμη μέτρων 'Fit for 55' προβλέποντας τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα. Με το σύνολο των νέων ιδίων πόρων διασφαλίζουμε ότι η επόμενη γενιά θα επωφεληθεί πραγματικά από το NextGenerationEU.»
Δύο νέες νομοθετικές πράξεις
Για να ενσωματωθούν αυτοί οι νέοι ίδιοι πόροι στον προϋπολογισμό της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να τροποποιήσει δύο βασικές νομοθετικές πράξεις:
Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση της απόφασης για τους ιδίους πόρους ώστε να προστεθούν οι τρεις προτεινόμενοι νέοι πόροι στους υφιστάμενους.
Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει στοχευμένη τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τον τρέχοντα μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027, ώστε να μπορεί να αρχίσει η αποπληρωμή του δανεισμού από το NextGenerationEU ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ΠΔΠ. Ταυτόχρονα, προτείνει να αυξηθούν τα σχετικά ανώτατα όρια δαπανών του ΠΔΠ για τα έτη 2025-2027, ώστε να συνυπολογιστούν οι πρόσθετες δαπάνες για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
Η απόφαση για τους ιδίους πόρους πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τις συνταγματικές τους απαιτήσεις. Ο κανονισμός για το ΠΔΠ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Ταμεί
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!