Στοίχημα με το χρόνο και την Ομικρον δείχνει να έχει βάλει η αγορά. Τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής στο εμπόριο εκτιμάται ότι μπορεί να συνθέσουν μία ιδιαίτερα καλή εικόνα -τηρουμένων των αναλογιών- στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δραματικές ανατροπές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Βέβαια, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, αφού η άλλη δείχνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην αγορά με την κίνηση να μην είναι τελικά στα επίπεδα που περίμεναν οι έμποροι για την περίοδο των εορτών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτός είναι μάλλον απλός.
Η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την νέα μετάλλαξη, την Ομικρον, έχει φοβίσει πολλούς καταναλωτές οι οποίοι και περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κατανάλωση.
Θετικές οι προοπτικές, αλλά...
Πριν την έλευση της Ομικρον στην ζωή μας, οι έμποροι είχαν βάλλει τον πήχη των προσδοκιών για την περίοδο των εορτών στα 3 δισ. ευρώ, πράγμα που πλέον, όπως εκτιμούν, είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Να σημειωθεί ότι το 2019 ο τζίρος ήταν στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι με την αγορά ουσιαστικά να υπολειτουργεί οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο ξεπέρασαν οριακά το 1 δισ.
Τα πρώτα δείγματα γραφής και πάντα τηρουμένων των αναλογιών είναι μάλλον ευχάριστα. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου η κίνηση ήταν ικανοποιητική, όπως επίσης και το περασμένο σαββατοκύριακο.
Μάλιστα, οι έμποροι αναφέρουν ότι αν καταστεί δυνατό να πάμε έως το τέλος του έτους με αυτούς τους ρυθμούς, ναι μεν δεν θα καταφέρει η αγορά να επιτύχει τους αρχικούς στόχους, ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον ικανοποιητικό και αυτό έρχεται λίγο καιρό μετά από την Black Friday που, επίσης, εξελίχθηκε σχετικά ικανοποιητικά.
Αν συμβεί αυτό και την περίοδο των εορτών, τότε το εμπόριο θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «θα κλείσουμε κάποιες τρύπες».
Την ίδια στιγμή το εμπόριο ζητάει παράταση στην έναρξη αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας ή ακόμη και περισσότερες δόσεις.
Να σημειωθεί ότι συνάντηση με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων είχε ο νέος επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τόνισε μετά τις συναντήσεις:
«Μετά τη συζήτησή μας με τους εκπροσώπους των φορέων προτείναμε ενδεικτικά:
- Να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες.
- Ενα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες».
Πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ
Την ίδια στιγμή η περίοδος του Νοεμβρίου ήταν καθοδική σε επίπεδο πωλήσεων για το σύνολο της αγοράς. Χαρακτηριστική είναι, μάλιστα, και η πορεία των σούπερ μάρκετ, με το τζίρο τους το φετινό Νοέμβριο να είναι μειωμένος κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και της ICAP, για το 2021 αναμένεται βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις λιανικής που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής -εξαιρούνται Πειραιάς, Δ. Αττική και Λαύριο- από +5% και πάνω για το 37,5% των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, για το 36,4% των επιχειρήσεων αναμένεται νέα μείωση σε ποσοστό άνω του 5%. Το 26,2% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν προβλέπει σημαντική αλλαγή για το 2021 σε σύγκριση με τους τζίρους του 2020.
Ας σημειωθεί ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Αττικής συρρικνώθηκε κατά 2,98 δισ. ευρώ. Για το 2020 η πρόβλεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου βλέπει μειωμένο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χαθούν από την αγορά επιπρόσθετα 221,6 εκατ. ευρώ στην Αττική. Η μεταβολή για το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν -28% και για το 2021 αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 2,9% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι συνολικές πωλήσεις του 2019 στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου ήταν 10,65 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 7,67 δισ. ευρώ και το 2021 έφτασαν τα 7,45 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις επιχειρήσεις του κλάδου χάθηκαν συνολικά 3,2 δις. ευρώ στα δύο χρόνια της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!