Το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε περαιτέρω σήμερα στην Ευρώπη, η οποία μπαίνει στην κατάψυξη με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές.
Σε πολλές χώρες, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πλησίασε τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οξύνοντας την κατάσταση.
Η τιμή του αερίου στην Ολλανδία, που είναι και δείκτης αναφοράς για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκε σχεδόν στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου, όταν είχε αυξηθεί κατά 40%.
Νέες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος τον Ιανουάριο
Το χειρότερο είναι ότι οι προθεσμιακές τιμές ρεύματος για τον Ιανουάριο σηματοδοτούν και νέες αυξήσεις.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ενεργειακές ελλείψεις, σημειώνει το Bloomberg. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κινηθούν υπό το μηδέν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, πιέζοντας τα δίκτυα διανομής ρεύματος που έχουν ήδη προβλήματα λόγω των χαμηλών ταχυτήτων των ανέμων και της διακοπής λειτουργίας μίας σειράς πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία.
Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει σε περιορισμένα επίπεδα τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά το πλαφόν που έβαλε το Σαββατοκύριακο, αναφέρει το πρακτορείο.
Αύξηση 600% στις τιμές αερίου
Οι τιμές κινούνται πλέον ανεξέλεγκτα, με αυτές του φυσικού αερίου να είναι επταπλάσιες (σημειώνουν αύξηση 600%) από την αρχή του χρόνου και να καταγράφουν σήμερα το πρωί νέα αύξηση 8,8%.
Στις χθεσινές δημοπρασίες που έγιναν στη Γαλλία, η τιμή του ρεύματος για σήμερα αυξήθηκε στα 382 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο μετά από μία πρόσκαιρη αύξηση το 2009. Στην Ισπανία, αυξήθηκε επίσης στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 340 ευρώ, ενώ στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 331 ευρώ που είναι διαχρονικά η τρίτη υψηλότερη τιμή.
Η τιμή του ρεύματος στη Γαλλία για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 590 ευρώ και για τον Φεβρουάριο στα 648 ευρώ, σηματοδοτώντας ότι οι traders στοιχηματίζουν ότι οι ημερήσιες τιμές θα εκτιναχθούν ακόμη υψηλότερα στους επόμενους μήνες.
Η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς σε περίπτωση εισβολής της πρώτης στη δεύτερη οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω.
Κίνδυνος κυλιόμενων μπλακάουτ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura Group, που κάνει αγοραπωλησίες εμπορευμάτων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστεί κυλιόμενα μπλακάουτ στην περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς.
Και αυτό, πριν ακόμη η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού Electricite de France ανακοινώσει ότι διακόπτερι τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, στους οποίους αντιστοιχεί το 10% της πυρηνικής δυναμικότητας της χώρας, αφήνοντας τη χώρα στο έλεος του καιρού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που κορυφώνεται ο χειμώνας.
Με τις διακοπές σε μία σειρά πυρηνικά εργοστάσια, οι παραγωγοί ρεύματος θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερο αέριο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Και αυτό, ενώ οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι μόνο κατά 60% γεμάτες, επίπεδο που είναι ιστορικά χαμηλό για αυτή τη χρονική περίοδο.
Και δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει άμεση ανακούφιση. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμένουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα στη Βρετανία, τη Δανία και τη Βόρεια Γερμανία την επόμενη εβδομάδα. Αν και οι traders αναμένουν να έρθουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Ασία, η αλλαγή πορείας των cargo θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και είναι απίθανο να αυξηθούν οι παραδόσεις σε ευρωπαϊκά λιμάνια πριν από τον Ιανουάριο.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!