Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2022, έχοντας μάλιστα ως «προίκα» μία εξαιρετική πορεία το 2021, που θα δώσει -όπως όλα δείχνουν- ανάπτυξη πάνω από το 8%.
Ωστόσο, η χώρα εισέρχεται στο 2022 έχοντας αρκετά ερωτήματα που θολώνουν το αφήγημα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο οικονομικό επιτελείο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ναι μεν οι προοπτικές για την οικονομία είναι θετικές, ωστόσο, τα πάντα είναι ρευστά και μπορούν να ανατραπούν επί τα χείρω και, μάλιστα, εν ριπή οφθαλμού.
Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί και να αδυνατεί… να βάλει το χέρι του στην φωτιά για το πόσο τελικά μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία.
Κορυφαίος, μάλιστα, αξιωματούχος από το οικονομικό επιτελείο, τόνιζε πριν από λίγες ώρες μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί ένα… στοίχημα, αφού κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα εξελιχθεί, εν αντιθέσει με τον πληθωρισμό που μπορεί να υπάρξουν κάποιες σταθερές συνιστώσες πάνω στις οποίες μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη.
Η «προίκα» και οι δύο νάρκες
Εν κατακλείδι, το 2021 προικοδοτεί στο 2022 με δύο μεγάλα αγκάθια. Τον άγνωστο «Χ» που ακούει στο όνομα μετάλλαξη Ομικρον, που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει επακριβώς πώς θα εξελιχθεί, αλλά και τον πληθωρισμό, που πλέον οι πάντες εκτιμούν ότι θα είναι μαζί μας τουλάχιστον για όλο το 2022.
Στο υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει μία 10ετία για να προφυλάξει από τις διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Επίσης, στην κυβέρνηση θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς σοβαρές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, όλο και περισσότεροι υιοθετούν την άποψη ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Ακόμη κι εκείνοι που μέχρι χθες έλεγαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός, λένε πλέον ότι θα απαλλαγούμε απ' αυτόν πολύ δύσκολα και πολύ αργά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ έλεγε πως παρατηρούνται ορισμένα θέματα που προκαλούν προβληματισμό, όπως είναι η αύξηση των τιμών και οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας».
Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed και για ένα διάστημα του 2022, προσθέτοντας πως «αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί προς το τέλος του επόμενου έτους».
Σε ό,τι αφορά την Ομικρον, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εκπονήσουν σενάρια κι αυτό διότι δεν έχουν δεδομένα, αφού ακόμη και οι επιστήμονες αδυνατούν για την ώρα να προβλέψουν την εξέλιξή της. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάνουν εικασίες και προβολές σεναρίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά.
Νέο πακέτο στήριξης ανακοινώνεται το Σάββατο
Μέχρι τότε στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την διπλή παρέμβαση ως ασπίδα σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που θα ανακοινώσει μεθαύριο στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Αυτό θα συμβεί από την μία πλευρά με την ενίσχυση της ρευστότητας, που θα προσφέρει η παράταση στην έναρξη αποπληρωμής φόρων, όπως π.χ. η επιστρεπτέα προκαταβολή για 6 μήνες, αλλά και η επιδότηση ενός μέρους του αυξημένου κόστους για την ενέργεια, κυρίως για τους ευάλωτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!