Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πολύ ισχυρό το μήνυμα της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ / Πηγή: AP Photos

To σήμα που στείλαμε για τα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ ισχυρό και στηρίχθηκε με ισχυρό τρόπο στο Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Λαγκάρντ είπε ότι το αξιόχρεο των ελληνικών τίτλων έχει βελτιωθεί αλλά δεν έχει φθάσει ακόμη στο σημείο για να είναι αυτά επιλέξιμα για το τακτικό πρόγραμμα αγορών (APP), το οποίο θα είναι το μόνο ενεργό πρόγραμμα μετά τον Μάρτιο που λήγει το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP).

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, είχαμε ειδική αναφορά στην ανακοίνωσή μας για την Ελλάδα, ότι τα ελληνικά ομόλογα θα στηριχθούν μέσω της ευελιξίας στην επανεπένδυση τίτλων του PEPP που λήγουν σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς. 

Η ανακοίνωση σημείωνε ότι η ευελιξία μπορεί να αφορά και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, πέραν από την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τίτλων που είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP, «για να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στην επικράτεια αυτή, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, την ώρα που αυτή ανακάμπτει ακόμη από τον αντίκτυπο της πανδημίας».

Δεν προβλέπεται αύξηση επιτοκίων το 2022

Αναφερόμενη στα επιτόκια, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι είναι πολύ απίθανο να αυξηθούν το 2022. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται λίγο μετά τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων μέσω του APP, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και στα 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, ενώ από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους θα μειωθούν στα 20 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν για όσο χρόνο χρειαστεί.

Στο 3,2% σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός

Αναφερόμενη στη γενικότερη πορεία της οικονομίας, η Λαγκάρντ είπε ότι από τη μία πλευρά έχουμε την ισχυρή ανάκαμψη και την πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ, ενώ από την άλλη υπάρχει η αβεβαιότητα από τη μετάλλαξη Ομικρον και το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Για τον πληθωρισμό αναφέρθηκε στις νεότερες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες είναι σημαντικά αναθεωρημένες προς τα πάνω. Σύμφωνα με αυτές, σε μέσα επίπεδα του 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2% για να υποχωρήσει στο 1,8% το 2023 και να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο το 2024.

Η Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από το 2% στο μεγαλύτερο διάστημα του 2022, αλλά αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνεται στη διάρκειά του. Για τις τιμές της ενέργειας εκτίμησε ότι θα σταθεροποιηθούν το 2022, ενώ για την άλλη πηγή των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είπε ότι θα υποχωρήσουν.

Για την ανάπτυξη, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ είναι ελαφρά ψαλιδισμένες για το 2022, αλλά αυξημένες για το 2023. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,1% φέτος στο 4,2% το 2022 και στο 2,9% το 2023.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ