Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα με αγορές και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (PEPP) τον ερχόμενη Μάρτιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Σταδιακή μείωση του QE τα επόμενα τρίμηνα
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η πρόοδος στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για τον πληθωρισμό επιτρέπει μία βήμα-βήμα μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων τα επόμενα τρίμηνα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να διατηρήσει μία ευελιξία στην πολιτική αυτή, λόγω της σημερινής αβεβαιότητας.
Για το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε τη μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP καθώς και την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος τον Μάρτιο, αλλά τόνισε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούν να ξαναρχίσουν, αν αυτό είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που έχουν να κάνουν με την πανδημία της COVID-19.
Πώς θα διαμορφωθεί το APP
Στο δεύτερο τρίμηνο, όταν θα ισχύει μόνο το τακτικό πρόγραμμα (APP), οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα αυξηθούν στα 40 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, για να μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Από τον Οκτώβριο του 2022, το APP θα περιοριστεί στα 20 δισ. ευρώ για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.
Η ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν τερματισθούν οι αγορές ομολόγων. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων να τερματισθούν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ», σημειώνεται.
Πώς θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα
Η στήριξη στα ελληνικά ομόλογα θα δοθεί μέσω της μεγαλύτερης ευελιξίας στην επαναγορά ομολόγων με τα κεφάλαια των τίτλων του PEPP που λήγουν. Οι επανεπενδύσεις «μπορεί να προσαρμοστούν ευέλικτα όσον αφορά τον χρόνο, τις κατηγορίες των assets και τις επικράτειες σε οποιοδήποτε χρόνο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ΕΚΤ έστειλε ειδικό σήμα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ευελιξία στις επανεπενδύσεις μπορεί να αφορά και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, πέραν από την αναχρηματοδότησή τους, «για να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στην επικράτεια αυτή, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, την ώρα που αυτή ανακάμπτει ακόμη από τον αντίκτυπο της πανδημίας».
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θα μπορεί να χρησιμοποιεί ομόλογα του PEPP που λήγουν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τις αποδόσεις τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δεδομένου μάλιστα ότι το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για το 2022 είναι περιορισμένο και αναμένεται να κινηθεί περί τα 12 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!