Από την Τρίτη 5η Ιανουαρίου 2021, οι δικαιούχοι του 5ου κύκλου μπορούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.
► Διαβάστε: Ερχεται τον Μάρτιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6
Δικαιούχοι οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως και οι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)
Βασικός όρος του 5ου κύκλου θα είναι ότι όσοι λάβουν οικονομική στήριξη, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως το τέλος Ιουνίου 2021.
Oσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά, αυτά θα είναι ότι:
- Το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο
- Ελάχιστο ποσό καταβολής θα είναι 1.000 ευρώ
- Το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τη μείωση του τζίρου κατά 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση που μια επιχείρηση ή επαγγελματίας δικαιούται ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου και έλαβε χρήματα και από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα συμψηφιστεί με το ποσό που έλαβε από τον 4ο κύκλο. Για παράδειγμα, επιχείρηση εισέπραξε τον Δεκέμβριο 3.000 ευρώ και μέσω του 5ου κύκλου δικαιούται να λάβει 10.000 ευρώ. Το ποσό που θα πιστωθεί στο λογαριασμό του θα είναι 7.000 ευρώ
- Για το επιστρεπτέο 50% της ενίσχυσης, δίνεται περίοδος χάριτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η αποπληρωμή του μπορεί να γίνει σε 40 μηνιαίες δόσεις.
- Η διαδικασία για την καταβολή των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη, όπως έγινε στον 4ο κύκλο. Οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.
Κατόπιν θα εκδοθεί νέα απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθορίζεται και το ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ο δικαιούχος, όπως έγινε στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή αναμένεται να είναι ο κύριος όγκος των δικαιούχων της ελάχιστης ενίσχυσης των 1.000 ευρώ μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Βασική προϋπόθεση θα είναι να καταγράφουν μείωση τζίρου 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και να έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.
Δεν έχουν δικαίωμα να ενισχυθούν
- Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,
- Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή.
- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
- Επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων
- Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.