Mέτρα που θα προστατεύσουν τους αγρότες από την παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό.
Οπως είπε, «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους αγρότες μας απροστάτευτους». Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, όπως συχνά ακούγεται από τα στόματα βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Αμεσα αντανακλαστικά στην ενεργειακή κρίση
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, είπε: «Από τον Σεπτέμβριο η νέα παγκόσμια κρίση έχει έρθει να προστεθεί στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις, που καλείται η χώρα μας να διαχειριστεί. Και βέβαια αναφέρομαι στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που πραγματικά έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρα φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα αντανακλαστικά όμως της κυβέρνησής μας και σε αυτή την, όπως ανέφερα, παγκόσμια κρίση, ήταν άμεσα. Πρέπει να πούμε ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, πολύ νωρίς, γρηγορότερα από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, δημιουργήσαμε ένα οριζόντιο δίκτυ προστασίας όλων ανεξαρτήτων των νοικοκυριών και των πιο ευάλωτων, αλλά και της μεσαίας τάξης, απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις αυτές του ενεργειακού κόστους».
Γιατί δεν καταργούμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης
Αναφορικά με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ως πρώτιστο και βασικό όπλο αντιμετώπισης αυτών των εξαιρετικών τιμών στην ενέργεια, που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, όταν οι παρεμβάσεις που έχουμε εμείς αναλάβει ως κυβέρνηση ξεπερνούν ως επιδότηση τα 130 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα. Δηλαδή είναι 20 και 25 φορές μεγαλύτερη η ενίσχυση, η στήριξη που παρέχει σήμερα η κυβέρνησή μας από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ αντίστοιχα στο φυσικό αέριο είναι μόλις 1 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να καταργηθεί, όταν οι παρεμβάσεις οι οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνησή μας έχουν οδηγήσει σε ωφέλεια κατά 30 ευρώ, 30 φορές δηλαδή μεγαλύτερη ωφέλεια ανά θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου και βέβαια έπονται και νέα μέτρα στήριξης όπως αυτά θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα».
Σχετικά με το φυσικό αέριο, ανέφερε: «Τον Δεκέμβριο ήδη σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφέρει ότι "θα αυξήσουμε τον Δεκέμβριο σημαντικά την έκπτωση την οποία θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε συνεργασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους". Μία πολιτική η οποία περιλαμβάνει όλους τους συμπολίτες μας σε κάθε στάδιο της μετάβασης και σε όλο το φάσμα της. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση είναι η προσπάθεια να δημιουργήσει μόνιμες βάσεις αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων μεταβλητότητας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου. Μία πολιτική η οποία περιλαμβάνει όλους τους συμπολίτες μας σε κάθε στάδιο της μετάβασης και σε όλο το φάσμα της».
Οι 11 πολιτικές για την πράσινη ενέργεια
Στόχος είναι η χώρα να μετατραπεί σε κόμβο πράσινης ενέργειας, σημείωσε ο κ. Σκρέκας και αναφέρθηκε στις 11 πολιτικές που οδηγούν σε αυτό το στόχο:
Ειδικότερα, είπε:
- Πρασινίζουμε το ενεργειακό μας μείγμα ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ξεπερνάει το 32% στην ηλεκτροπαραγωγή, στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 2030 θα ξεπεράσει το 70%.
- Αποσύρουμε τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες έως το 2023 και προχωράμε σε ένα πολύ θαρραλέο και φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ώστε το 2028 έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες, μάλιστα για κάποιες αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα το 2025, σύμφωνα με εξαγγελίες της ΔΕΗ.
- Διευρύνουμε τη συμμετοχή όλων, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις στην πράσινη ενέργεια. Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η οποία προωθεί 100 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους Δήμους μας, με στόχο να εκμηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος για ευάλωτους συμπολίτες μας, συμψηφίζοντας τα ρολόγια τους, τους μετρητές τους με αυτά τα φωτοβολταϊκά και παρέχοντάς τους σχεδόν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.
- Παράλληλα επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας μέσω της στήριξης των πράσινων διμερών συμβολαίων, αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δίκτυα, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κορεσμού.
- Εξειδικεύουμε στοχευμένες δράσεις και κίνητρα για κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα διυλιστήρια και οι τσιμεντοβιομηχανίες, κλάδοι οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα και πολύ γρηγορότερα από ότι ίσως είχαν σχεδιάσει ή κάποιος μπορεί να είχε εκτιμήσει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε αυτούς τους κλάδους, που βέβαια ενοχοποιούνται για την εκπομπή πολλών τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
- Απλοποιούμε καταλυτικά κι ακόμα περισσότερο την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ. Πρόκειται το επόμενο διάστημα να φέρουμε τη δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας για να αυξήσουμε την ταχύτητα εισόδου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής μας. Ενώ συνεχίζουμε τομές και σε επόμενα στάδια και βέβαια προσδιορίζουμε επιτέλους έναν νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, ώστε αυτές ώστε ο κάθε επενδυτής αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν τι επιτρέπεται να εγκατασταθεί και που.
- Επίσης πρέπει να πούμε ότι το φυσικό αέριο, παρόλο που πρόσκαιρα αυτή τη στιγμή δυστυχώς διακρίνεται από αυτή τη μεταβλητότητα στις τιμές και την εκρηκτική αύξηση στις τιμές του, είναι όμως ένα καύσιμο το οποίο μεσομακροπρόθεσμα είναι πολύ πιο φιλικό, έχει την απαραίτητη ευελιξία που απαιτούν οι στοχαστικές διακυμάνσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γι΄ αυτό το λόγο οι επενδύσεις σε υποδομές και μονάδες φυσικού αερίου θα υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ενώ στα τέλη του έτους 600 χιλιάδες καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο και εργαζόμαστε εντατικά ώστε αυτό το νούμερο να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τα επόμενα έτη.
- Υλοποιούμε εμβληματικές υποδομές που αναβαθμίζουν περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
- Ολοκληρώνεται η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού IGB φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος-Βουλγαρίας.
- Επίσης μέχρι το 2023 εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη. Όλα αυτά απογειώνουν το εξαγωγικό προφίλ της χώρας μας και τη μετατρέπουν φυσικά σε έναν κόμβο μεταφοράς ενέργειας και φυσικού αερίου και ιδιαίτερα αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό και γεωενεργειακό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας.
- Καταλυτικής σημασίας είναι η εδραίωση της συνεργασίας μας με την Αίγυπτο, συζητάμε για την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, αλλά και διερεύνηση άλλων επιλογών όπως τη δημιουργία ενός εικονικού αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αλλά και άλλα έργα.
Να πούμε ότι ο αγωγός TAB καλύπτει το 18% των εισαγωγών μας σήμερα. Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει δεχθεί φορτία από πέντε χώρες φέτος. Οι νέες υπηρεσίες εντός του 2022 φόρτωσης βυτιοφόρων με LNG και μικρής κλίμακας LNG θα επιτρέψουν την πρόσβαση στο φυσικό αέριο και σε πλήθος μη διασυνδεδεμένων περιοχών στη χώρα, απομακρυσμένων περιοχών.
Προωθούμε επίσης μια κρίσιμη υποδομή, την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Καβάλα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε στο μέλλον τις τιμές φυσικού αερίου μεταξύ εποχών όπως το καλοκαίρι που έχουμε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χειμώνα όπου παραδοσιακά έχουμε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.
Επίσης προωθούμε την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ το 70% αν δεν αυξήσουμε, αν δεν εγκαταστήσουμε νέα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε αξιοποίηση 450 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την εγκατάσταση τουλάχιστον 700 με 80 μεγαβάτ κατ΄ αρχήν συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εδραιώνουμε το υδρογόνο ως καταλύτη για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών μας κι όχι μόνο. Έχουμε προωθήσει ήδη πέντε έργα καινοτομίας, η Ελλάδα είναι από τις χώρες στην Ευρώπη όπου προωθούν πολύ το υδρογόνο, γιατί αυτό είναι εκείνο το οποίο θα μας προσφέρει την απόλυτη ευελιξία βέβαια και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος τις επόμενες δεκαετίες.
Έχουμε προωθήσει το white dragon, ένα εμβληματικό ελληνικό εθνικό έργο και βέβαια κι άλλα έργα για την πράσινη παραγωγή τσιμέντου κι έχουμε θέσει συνολικά σε τροχιά ωρίμανσης άλλα είκοσι αντίστοιχα τέτοια έργα. Και βέβαια προωθούμε τη χρήση βιοκαυσίμων, το βιομεθάνιο, πολύ σημαντικό. Αξιοποιώντας απόβλητα, τα βιοκαύσιμα θα είναι κοντά μας και θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην κατανάλωση ενέργειας τα επόμενα χρόνια, προστατεύοντας από τη μία το περιβάλλον και από την άλλη ενσωματώνοντας τις αρχές της βιώσιμης οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.
Προωθούμε την εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο 600 χιλιάδες κτίρια να έχουν αναβαθμιστεί έως το 2030. Άνοιξε προχθές η νέα πλατφόρμα για το Εξοικονομώ, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτά τα οποία κληρονομήσαμε, πολύ πιο δίκαιο, πολύ πιο αποδοτικό, πολύ πιο κοινωνικό».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!